İzmir’in Karşıyaka’sı Neden 35 Buçuk? - GeziBilen

İzmir’in Karşıyaka’sı Neden 35 Buçuk?

İzmir’in Karşıyaka’sı Neden 35 Buçuk?

Türkiye’nin 3. büyük şehri İzmir her konuda kendinden bahsettiren bir ildir. Gerek tarihi gerek doğası gerekse de kendine has dili ile herkeste ayrı bir yeri vardır. Öyle ya birçok şarkıya bile konu olmuştur. İzmir’in bir ilçesi olan Karşıyaka da kendinden oldukça bahsettiren bir ilçedir.

Büyük büyük anneler burada yaşarken, Konak’a gitmek için İzmir’e gidiyorum derlermiş. Bu nedenle de Karşıyaka’nın yeri hep ayrı kalmış.

Karşıyaka’nın eski ismi olan Coeur de Lion yani Fransızca Arslan-Yürek anlamına gelmekteymiş. III. Haçlı Seferi sırasında Aslan Yürekli Richard’ın ordusu Karşıyaka’da konaklamış ve bu bölgeye Aslan Yürekli Richard’ın adını yani Cordelion demişler. Zaman içinde birçok değişime uğrayan isim, Kordelya ve en sonunda Karşıyaka’ya dönüşmüş. Günümüzde semt içinde Kordelia adında birçok işletme bulunuyor.


35 buçuk söylemi birçok tartışmaya neden olsa da Göztepe taraftarları için de “tam 35” sloganını doğurmuştur. Biz de sizlere bu yazımızda 35 buçuk (35 ½) hakkında bazı bilgiler anlatacağız. 


Kutsal Topraklara Hoşgeldiniz


metin, yol, açık hava, cadde içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Bir dönem, Altınyol’dan Alaybey’e girerken sizi “Kutsal Topraklara Hoşgeldiniz” yazılı afişler karşıladı. Bu fikir aslında 2007 yılında Altınyol’da bir trafik kazası geçirerek vefat eden Marcus lakaplı spor adamı Burak Ural’a aitti. Kendilerini her anlamda evlerinde hissettikleri ilçenin havasının bile bir başka güzel koktuğunu söylerler. Upuzun sahil yolunda sabah koşusu yapan, bisiklete binen, yürüyüş yapan ya da manzara karşısında kitap okuyan kişiler birbirlerini tanımasalar da gülümseyerek birbirlerini selamlarlar. Bu özelliğin birçok ilde kaybolması nedeniyle de herkesin gönlünde ayrı bir yeri vardır.


“Basketbol” Diye Yazılır “Karşıyaka” Diye Okunur!


metin, kişi içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


İzmir takımları arasında yer alan Karşıyaka futbol konusunda taraftarını hayal kırıklığına uğratsa da basketbol takımı için aynı şeyi söyleyemeyiz. Yaşar Holding’in sponsor olduğu Pınar Karşıyaka basketbol takımı ING Basketbol Süper Ligi ve Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etmektedir.


2 Süper Lig Şampiyonluğu, 1 Türkiye Kupası, 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası ve 2 İzmir Lig Şampiyonluğu bulunmaktadır. 1. Basketbol Ligi’nde en fazla maça çıkarak en fazla galibiyeti almıştır. Ayrıca basketbol altyapısından en fazla profesyonel basketbolcu yetiştiren spor kulübüdür. Basketbol taraftarı takımının hiçbir maçını kaçırmaz bu nedenle, basketbol maçlarındaki seyirci ortalamaları her sezon için büyük bir farkla 1. sırada yer almış bir takımdır. 


Armasında Ay-Yıldız Taşıma Hakkı Olan Spor Kulübü Karşıyaka: Kaf Sin Kaf


Karşıyaka 108 Yaşında!


Karşıyaka Spor Kulübü 1912 yılında kurulmuştur ve armasında Ay-Yıldız taşıyan 3 kulüpten biridir. Kurtuluş Savaşı sırasında gösterilen kahramanlıktan ötürü özellikle Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk bayrağını taşıma izni verilmiştir. 


Kaf Sin Kaf, spor kulübünün Arapça harflerle kısaltması demek aslında ama, bugün bile tüm taraftarlar her bir organizasyon sonunda mutlaka bir “kaf kaf” çekerler. “Kaf kaf kaf sin sin sin kaf sin kaf sin kaf!”


Meşhur Karşıyaka Çarşı


Güzel bir çarşı: Karşıyaka çarşısı, İzmir, Türkiye - Tripadvisor


Karşıyaka çarşı araç trafiğine kapalı, vapur iskelesi ile izban arasında yer alır. Vapur iskelesinden çarşıya girerken sizi 2 adet kadın heykeli karşılar, bu heykeller çağdaş, modern ve özgür kadınları temsilen yapılmıştır. 


Karşıyaka çarşıda, kuyumculardan, kitapçılara, kafelerden tatlıcılara kadar aradığınız herşeyi bulabilirsiniz. Ara sokaklarındaki manavlarından taze ürünler alabilir, sıcak günlerde meşhur Reyhan, Bravo, Ağam pastanelerinden dondurma ve limonata gibi ürünleri tercih edebilirsiniz. İçerisinde yer alan mağaza ve ürün çeşitliliği ile tam bir açık hava AVM’si diyebilirsiniz. Küçük esnaflardan büyük markalara kadar aradığınız her şey Karşıyaka Çarşı’da var. Çarşıda gezerken sokak müzisyenlerinin ya da Karşıyaka Belediye Bandosunun size mini konserler verdiğini görürseniz şaşırmayın. Kısa bir an durup konserin tadını çıkarın!


Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu


BOSTANLI SUAT TAŞER AÇIKHAVA TİYATROSU KARŞIYAKA Izmir | Sanal Tur |  Mekan360.com


İzmir’in sanata olan duyarlılığı Karşıyaka’da da mevcut. Çocuk tiyatrolarından konserlere kadar tüm etkinliklere ev sahipliği yapan Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu'nda sanatsız günler geçmiyor. Eskiden üstü tamamen açık olan tiyatro restore edilerek açılıp-kapanabilir tavan ile kışın da etkinliklere devam etmektedir.


Latife Hanım Köşkü Anı Evi Özel Müzesi


LATİFE HANIM KÖŞKÜ ANI EVİ | Kültür Portalı


Karşıyaka istasyon yanında bulunan Köşk, Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'a aittir. Annesi Zübeyde Hanım'ın son günlerini yaşadığı ve orada vefat etmesinden dolayı ayrı bir değere sahiptir. Köşk, restore edilerek Anı Evi olarak hizmet vermektedir. Anı Evi içerisinde Atatürk, Latife Hanım ve Zübeyde Hanım’ın balmumu heykelleri ile eşyaları sergilenmektedir.


Zübeyde Hanım Anıt Mezarı


İzmir/Karşıyaka'nın simgesi Zübeyde Hanım'ın anıt mezarı: Adım adım  Karşıyaka gezileri Karşıyaka Belediyesi, ilçenin tarihi, kültürel d… |  Geziler, Anıtlar, Müzeler


Anıt mezar, Karşıyaka Zübeyde Hanım Parkı içinde yer alır ve herkese açıktır. 1940 yılında yaptırılmış olup, 4 metre yüksekliğinde ve 10 ton ağırlığında bir kaya kullanılmıştır. Her sene Zübeyde Hanım'ın ölüm yıldönümü dahil olmak üzere, anneler gününde de anıt mezarda anma törenleri düzenlenir. Ayrıca ilçede, Anayasa Meydanından başlayıp, Anıt Mezarda biten, “Zübeyde Hanım Koşusu” da yapılmaktadır.


Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıt


Karşıyaka'da Bulunan Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı Yenilendi -  Gündem - Haberizlenim | Güncel Haber - Son Dakika Haberler


Karşıyaka’nın simgesinden biri olan Kadın Hakları Anıtı, 1972 yılında Prof. Tamer Başoğlu tarafından yapılmıştır. Anıtın kabartmaları üzerinde Mustafa Kemal Atatürk, annesi Zübeyde Hanım, öğretmen, hukukçu, kimyager gibi alanlarda yetişmiş Türk kadınlarını simgeleyen figürler yer almaktadır.  Anıtın alt kısmında Kadına Saygı Müzesi oluşturulmuştur. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ile Tamer Başoğlu’nun yaptığı restorasyon çalışmaları sayesinde anıt; The International Property Awards’da 3 büyük ödül aldı.


Uluslararası jüri üyelerinin oyları ile alınan ödüller; ‘Çok Amaçlı Kullanım Mekanlarının Geliştirilmesi’ ve ‘Kamu Kullanım Alanlarının Geliştirilmesi’ kategorilerindedir. 


Karşıyaka İnsan Hakları Anıtı


Visit İzmir Hakkında


Karşıyaka Nikah Sarayı yanında bulunan İnsan Hakları Anıtı, 1992 yılında yapılmıştır ve demokrasiyi simgeleyen birbirinden bağımsız 3 parçadan oluşmaktadır. Ortada bulunan en büyük parça, insan haklarına açılan kapıyı temsil eder. Bu kapının içinden insan haklarına ulaşacak bir yol geçmekte ve sonsuzluğa ulaşmaktadır. Yapının temeli de İnsan Hakları gününde atılmıştır. Duvarlarının iç kısmında İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nden alıntılar ve Karşıyaka Belediyesi İnsan Hakları Ödülü alan kişilerin isimlerinin olduğu plaketler bulunmaktadır.


Karşıyaka Sahil


su, gök, açık hava, vapur içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Karşıyaka’da eskiden denize girilirmiş, günümüzde de bu geçerli olsaydı Miami sahillerini aratmayacak bir görüntü oluşurdu. Kesintisiz upuzun sahil şeridi ile denizin mis gibi kokusunu içinize çekebilir, uzun yürüyüşler yapabilirsiniz. Karşıyaka Yelken Kulübü’nün antrenmanlarını izleyebilir, martılar eşliğinde gevreğinizi yerken güne keyifle başlayabilirsiniz.


Akşam yürüyüşü sonrasında atıştırmalık olarak Bostanlı sahilin sonuna doğru balıkçı barınaklarında pelikanlarla beraber balık ekmek de yiyebilirsiniz.


Mavibahçe AVM


MAvibahçe AVM


Karşıyaka insanı kapalı alanı sevmez, açık ferah yerlerde gezmeyi sever. Kış aylarında bile güneşi gören kendini sokağa atar. AVM bahçesinin içinde yer alan büyük açık akvaryumda yüzlerce KOİ balığı beslenmektedir. AVM içinde giyim mağazaları, kuyumcular, oyuncak mağazaları ve çocuk kuaförleri ile çocuk oyun alanları, ortak fast food alanı, kozmetik mağazaları haricinde restoran ve kafeler de bulunmaktadır. Sadece AVM deyip geçmeyin çünkü özel günlerde birçok aktiviteye de ev sahipliği yapmaktadır.


Flaneur • ❤️ Sevdamız Karşıyaka


Karşıyaka’nın güzellikleri say say bitmez. İnsanı, havası, sahili, çarşısı, pazarı bambaşkadır. Herkesin birbirine yardımcı olduğu, tanımadığı insanlara bile bir tanıdıkmış gibi davrandığı, kadınlarının sokaklarında güvenle yürüdüğü, her geçen gün büyüyen ama büyüdükçe samimiyetinden de bir şey kaybetmeyen bir ilçedir. Kısacası birbirine kenetlenmiş bu kadar insan tek bir ağızdan “Sevdamız Karşıyaka” demektedir.


Yazan: Seren Barlak

Yorumlar

  • aslidemirr
    05.05.2023 11:30

    Basketbool Diye yazılır Karşıyaka diye okunur…

  • Beyza
    14.01.2024 12:56

    Karşıyaka büyük bir aşk 💚❤️

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler