İzmir’in Karşıyaka’sı Neden 35 Buçuk? - GeziBilen Dijital Rehber
İzmir’in Karşıyaka’sı Neden 35 Buçuk?

İzmir’in Karşıyaka’sı Neden 35 Buçuk?

İçindekiler

  • 1 Karşıyaka'nın Tarihi
  • 2 Karşıyaka'nın Özgün Kültürü ve Tarihi Anıları
  • 3 Kutsal Topraklara Hoşgeldiniz
  • 4 "Basketbol" Diye Yazılır "Karşıyaka" Diye Okunur!
  • 5 Kaf Sin Kaf: Armasında Ay-Yıldız Taşıyan Spor Kulübü
  • 6 Karşıyaka'nın Kalbi: Karşıyaka Çarşı
  • 7 Sanatın Kalbi: Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu
  • 8 Tarihe Yolculuk: Latife Hanım Köşkü Anı Evi
  • 9 Zübeyde Hanım Anıt Mezarı
  • 10 Kadın Haklarına Saygı: Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı
  • 11 Demokrasi Simgesi: Karşıyaka İnsan Hakları Anıtı
  • 12 Karşıyaka Sahili
  • 13 Alışveriş ve Sosyal Yaşam: Karşıyaka'nın AVM'leri

Türkiye’nin üçüncü büyük şehri İzmir, tarihi, doğası ve kendine has dili ile herkesin gönlünde ayrı bir yer edinmiştir. Birçok şarkıya ilham olan bu güzel şehir, eşsiz ilçeleriyle de kendinden söz ettirir. İşte bu ilçelerden biri olan Karşıyaka, zengin geçmişi ve canlı kültürüyle dikkat çekiyor.

İzmir’in Karşıyaka’sı Neden 35 Buçuk?

Karşıyaka'nın Tarihi

Karşıyaka’nın eski adı, Fransızca’da "Aslan-Yürek" anlamına gelen "Coeur de Lion" idi. III. Haçlı Seferi sırasında Aslan Yürekli Richard’ın ordusu Karşıyaka’da konaklamış ve bu bölgeye onun adını vermiştir. Zamanla isim değişerek Cordelion, Kordelya ve nihayetinde Karşıyaka’ya dönüşmüştür. Günümüzde semtte, "Kordelia" adını taşıyan birçok işletme bulunmaktadır.

Karşıyaka'nın Özgün Kültürü ve Tarihi Anıları

Eskiden büyükanneler Konak’a gitmek için İzmir’e gidiyorum derlermiş, bu da Karşıyaka’nın İzmir içinde ayrıcalıklı bir yeri olduğunu gösterir. 35 buçuk (35 ½) söylemi, Karşıyaka ile diğer İzmir ilçeleri arasında süregelen rekabetin bir göstergesidir. Karşıyaka taraftarları için ise "tam 35" sloganı, aidiyet ve gururun ifadesidir.

Kutsal Topraklara Hoşgeldiniz

2007 yılında Altınyol’da bir trafik kazasında hayatını kaybeden spor adamı Burak Ural’ın fikri olan "Kutsal Topraklara Hoşgeldiniz" afişi, ilçenin girişinde yer alıyordu. Karşıyakalılar, kendilerini her anlamda evlerinde hissettikleri bu ilçenin havasının bile farklı olduğunu söylerler. Sahil yolunda sabah koşusu yapan, bisiklete binen ya da manzara karşısında kitap okuyan kişiler, birbirlerini tanımasalar bile gülümseyerek selamlarlar.

"Basketbol" Diye Yazılır "Karşıyaka" Diye Okunur!

İzmir’in Karşıyaka’sı Neden 35 Buçuk?

Karşıyaka Spor Kulübü, futbol alanında beklenen başarıyı sağlayamasa da basketbol takımıyla büyük başarılar elde etmiştir. Yaşar Holding sponsorluğundaki Pınar Karşıyaka, ING Basketbol Süper Ligi ve Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etmektedir. 2 Süper Lig Şampiyonluğu, 1 Türkiye Kupası ve 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası bulunan takım, basketbol severler için bir gurur kaynağıdır. Basketbol taraftarı, maçları kaçırmaz ve seyirci ortalamaları her sezon zirvede yer alır.

Kaf Sin Kaf: Armasında Ay-Yıldız Taşıyan Spor Kulübü

İzmir’in Karşıyaka’sı Neden 35 Buçuk?

1912 yılında kurulan Karşıyaka Spor Kulübü, armasında Ay-Yıldız taşıma hakkına sahip 3 kulüpten biridir. Kurtuluş Savaşı’nda gösterilen kahramanlık nedeniyle Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk bayrağını taşıma izni verilmiştir. "Kaf Sin Kaf", Arapça harflerle spor kulübünün kısaltmasıdır ve tüm taraftarlar her organizasyon sonunda "kaf kaf kaf sin sin sin kaf sin kaf sin kaf" tezahüratını yaparlar.

Karşıyaka'nın Kalbi: Karşıyaka Çarşı

Karşıyaka Çarşı, araç trafiğine kapalı olup, vapur iskelesi ile İzban istasyonu arasında yer alır. Vapur iskelesinden çarşıya girerken sizi iki kadın heykeli karşılar. Bu heykeller, çağdaş, modern ve özgür kadınları simgeler. Çarşıda kuyumculardan kitapçılara, kafelerden tatlıcılara kadar birçok işletme bulunur. Ara sokaklarda taze ürünler alabilir, meşhur dondurma ve limonataları tadabilirsiniz. Sokak müzisyenlerinin mini konserleri eşliğinde keyifli bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz.

Nasıl gidilir, tıkla öğren!

Sanatın Kalbi: Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu

İzmir’in Karşıyaka’sı Neden 35 Buçuk?

Çocuk tiyatrolarından konserlere kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu, sanatsız günlerin geçmediği bir mekandır. Üstü açılır-kapanır tavanıyla kışın da etkinliklere devam edilmektedir.

Nasıl gidilir, tıkla öğren!

Tarihe Yolculuk: Latife Hanım Köşkü Anı Evi

Karşıyaka İstasyonu yanında bulunan Latife Hanım Köşkü, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım'a aittir. Annesi Zübeyde Hanım’ın son günlerini yaşadığı bu köşk, restore edilerek Anı Evi olarak hizmet vermektedir. İçeride Atatürk, Latife Hanım ve Zübeyde Hanım’ın balmumu heykelleri ve eşyaları sergilenmektedir.

Nasıl gidilir, tıkla öğren!

Zübeyde Hanım Anıt Mezarı

Karşıyaka Zübeyde Hanım Parkı içinde yer alan anıt mezar, 1940 yılında yaptırılmıştır. Her yıl Zübeyde Hanım’ın ölüm yıldönümünde ve Anneler Günü’nde anma törenleri düzenlenir. Ayrıca, Anayasa Meydanı’ndan başlayıp Anıt Mezar’da biten "Zübeyde Hanım Koşusu" da yapılmaktadır.

Nasıl gidilir, tıkla öğren!

Kadın Haklarına Saygı: Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı

1972 yılında Prof. Tamer Başoğlu tarafından yapılan Kadın Hakları Anıtı, Mustafa Kemal Atatürk, annesi Zübeyde Hanım ve farklı mesleklerdeki Türk kadınlarını simgeler. Alt kısmında Kadına Saygı Müzesi bulunan anıt, The International Property Awards’da ödüller kazanmıştır.

Nasıl gidilir, tıkla öğren!

Demokrasi Simgesi: Karşıyaka İnsan Hakları Anıtı

1992 yılında yapılan İnsan Hakları Anıtı, demokrasi ve insan haklarını simgeleyen üç bağımsız parçadan oluşur. Ortadaki en büyük parça, insan haklarına açılan kapıyı temsil eder. İçinde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nden alıntılar ve ödül alan kişilerin isimleri bulunmaktadır.

Nasıl gidilir, tıkla öğren!

Karşıyaka Sahili

İzmir’in Karşıyaka’sı Neden 35 Buçuk?


Eskiden denize girilen Karşıyaka sahili, bugün de uzun yürüyüşler için ideal bir yerdir. Karşıyaka Yelken Kulübü’nün antrenmanlarını izleyebilir, sahil boyunca yürüyüş yapabilir veya martılar eşliğinde gevrek yiyebilirsiniz. Bostanlı sahilinin sonunda, pelikanlarla balık ekmek yiyerek keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Nasıl gidilir, tıkla öğren!

Alışveriş ve Sosyal Yaşam: Karşıyaka'nın AVM'leri

İzmir’in Karşıyaka’sı Neden 35 Buçuk?

Karşıyaka’da açık hava AVM'si gibi hizmet veren Karşıyaka Çarşı dışında, büyük alışveriş merkezleri de bulunmaktadır. Buralarda giyim mağazaları, kuyumcular, oyuncak mağazaları, restoranlar ve kafeler yer alır. Özel günlerde birçok aktiviteye ev sahipliği yaparlar.

Karşıyaka’nın güzellikleri saymakla bitmez. İnsanı, havası, sahili, çarşısı ve kültürel zenginlikleriyle İzmir’in bu özel ilçesi, her geçen gün büyüse de samimiyetinden hiçbir şey kaybetmez. Karşıyakalılar, birbirlerine olan bağlılıkları ve "Sevdamız Karşıyaka" sloganlarıyla bu eşsiz ilçeyi daha da özel kılar.


Yorum Yap
GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler