Dillere Destan İzmir Festivalleri - GeziBilen

Dillere Destan İzmir Festivalleri

Dillere Destan İzmir Festivalleri

Festival kelimesi Latince festa kelimesinden gelir. İlk kez 1200'lü yılların başında kullanıma girmiş ve yerleşmiştir. Kelime anlamı olarak, genellikle yakın bölgelerde yaşayan küçük veya büyük, ortak bir geçmişi paylaşan ve benzer geleneklere sahip toplulukların aynı amaç için bir araya geldikleri büyük şenlikler olarak ifade edilir. Bugün ise benzer şekilde, aynı şeylerden hoşlanan aynı şeyleri merak eden insanların, birbirlerini en kolay buldukları etkinliklerin başında yer alıyor. Her ne kadar günümüzde büyük organizasyonlarla birlikte müzik, dans ve eğlence kavramlarıyla iç içe geçmiş olsa da Türkiye’de yöresel kültürü unutturmamak ve geleneklerin devamlılığını sağlamak gibi bazı görevleri de üstleniyor. Mütevazi kasabalarda yılın belirli zamanlarında gerçekleşen, çoğu zaman baharın gelmesiyle birlikte sayıları artan bazı festivaller bulunuyor. Bazen özel bir olayı ya da kişiyi anmak amacıyla ya da yörenin kimliğiyle bütünleşmiş ve sembolü haline gelmiş bir yiyeceği tanıtmak amacıyla, genellikle her yıl aynı zaman diliminde tekrar ediliyor. Festivallerin nasıl yapılacağı konusunda herhangi bir kural olmadığı gibi, bütün festivallerin amacı da ortaktır demek yanlış olur. Bazıları eğlence odaklı olduğu gibi bazıları da değişik biçim ve temalarda sadece sanatsal amaca hizmet etmektedir. İşte sizler için seçtiğimiz İzmir festivalleri.

 

ALAÇATI OT FESTİVALİ

 Çeşme’de gerçekleşen Alaçatı ot festivali ilk defa 2010 Nisan ayında yapılmaya başlandıktan sonra her sene yüzde yüz oranında ilgi gösterilen festivallerin arasında yer alıyor. Festival süresi 4 gün ve genelde Nisan ayının ilk haftasında gerçekleşiyor. 4 gün boyunca sadece civar illerden değil aynı zamanda İstanbul ve Ankara’dan gelen misafirlerin yoğun ilgisine maruz kalıyor. Alaçatı sokaklarında dolanırken baktığınız her yerde yeşilin bütün tonlarını görmeniz mümkün. Tabi bu gezinti sırasında farkedeceğiniz üzere festivalde sadece Ege otları yer almıyor. Aynı zamanda bir kermes havasında geçen festivalde yöresel yemeklerin de tadına bakabileceğiniz birçok tezgâh bulunuyor. Hepsi el emeği olan çeşitli eşyalar da sergilenmekte. Festivalde yoğun ilgi gösterilen etkinliklerden bir tanesi de konser. Her yıl bir sanatçı gelip festivalde boy gösteriyor. Ayrıca festivalin olmazsa olmazı her yıl farklı konseptte yapılan yarışmalar. Eğer gitmek gibi bir niyetiniz var ise tavsiyemiz Alaçatı ot festivalinin sosyal medyada paylaşılan etkinlik programına mutlaka bakmanız. Zira festivale gösterilen yoğun ilgiden dolayı katılmak istediğiniz aktiviteleri kaçırabilirsiniz.

 

GERMİYAN EKMEK FESTİVALİ 

Ekim ayı içerisinde gerçekleşen Germiyan Ekmek Festivali 2 gün sürüyor. İki gün boyunca festivalde canlı müze konsepti hâkim. Çünkü festivalin etkinlik alanı köy kahvesinden köy fırınına hatta köy sakinlerinin evlerine kadar uzanıyor. Köydeki evlerin bazılarında ise ev yapımı sabun, ekmek, kopanisti (basma peynir) yapımının gösterildiği ücretsiz atölyeler bulunuyor. Köy kahvesinde yapılan gastronomi söyleşileri ve köy geleneklerinin canlandırıldığı kortejler festival boyunca görülecekler arasında. Ama festivalin olmazsa olmazı, ünü Germiyan’ın sınırlarını aşan ekşi mayadan yapılan ekmeği. Damakta bıraktığı lezzeti korumak için nesilden nesilden aktarılarak günümüze ulaştırdıkları mayalar Germiyan ekmeğinin altında yatan sır.

 

İZMİR ULUSLARARASI MİZAH FESTİVALİ

Sergiler, konserler, söyleşiler, tiyatro gösterileri ve film gösterimlerinden oluşan İzmir Uluslararası Mizah Festivali, Türkiye’de disiplinlerarası niteliğe sahip tek mizah festivali. Katılımın ücretsiz olduğu festivalde yerli ve yabancı yazar-çizer konuklar yer alıyor ve festivale davet edilen konuklardan geçmişten günümüze mizah kültürüne yaptıkları katkılarla birçok isim anıldığı konuşmalar gerçekleşiyor. Unutulmaya yüz tutmuş mizah kollarını anımsatan ve yeni mizah türlerini insanlara tanıtan birçok farklı etkinlik de festival bünyesinde yer alıyor.

 

İZMİR ULUSLARARASI EDEBİYAT FESTİVALİ 

Her yıl düzenlenen edebiyat festivali yine her yıla özel olarak belirlenen bir sloganla açılış yapıyor. Şiir yürüyüşüyle başlayan ve konserle devam eden festivale edebiyat dünyasında önemli bir yere sahip olan Türk ve yabancı şair ve yazarlar katılım gösteriyor. Edebiyat gündemiyle ilgili olarak yapılan çok yoğun bir söyleşi programı oluyor festival boyunca. Festival alanı ise çok geniş bir konuma yayılmış durumda. Kent merkezinin yanı sıra Kemalpaşa, Beydağ, Bergama, Menderes, Ödemiş, Tire, Dikili, Seferihisar ve Urla gibi birçok ilçede de etkinlikler gerçekleşmekte.

 

URLA ULUSLARARASI ENGİNAR FESTİVALİ 

Her yıl Nisan ayında Urla mutfağını tanıtmak amacıyla düzenlenen festivalde üreticiler doğrudan kendi yetiştirdikleri enginarları sergileme fırsatı buluyor. Şahane bir zamanda gerçekleşen festivalde Enginara dair yerel tariflerin anlatıldığı mutfak atölyeleri, yemek tadımları ve canlı müzik dinletileri yer alıyor. Ayrıca havasının ve suyunun güzelliği enginarın tadına karışmış Urla sakız enginarı ayırt edici özellikleri tescillenerek yerel coğrafi işaret ile korunmaktadır.


Yazan: Şebnem Gürer

Yorumlar

  • aslidemirr
    05.05.2023 11:25

    İzmir Festivalleri çok büyük ve kalabalık olur 2-3 günde süren festivaller oluyor.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler