İstanbul'da Mutlaka Görülmesi Gereken Sanat Müzeleri - GeziBilen

İstanbul'da Mutlaka Görülmesi Gereken Sanat Müzeleri

İstanbul'da Mutlaka Görülmesi Gereken Sanat Müzeleri

Turistik ziyaretlerin olmazsa olmaz aktivitelerinden bir tanesi de müze ziyaretleri. İster yurtiçinde olsun ister yurtdışında, kapalı bir mekanda bize o şehirle ilgili derli toplu bilgiler sağlayan, şehrin kültür ve dokusunu içimize sindirten ve öğreten en güzel mekanların başında müzeler geliyor. Müze ziyaretlerinden sonra varsa müzenin bahçesinde veya bugün hemen hemen her müze binasının içinde bulunan kafelerde çay, kahve içmek bile içimizi huzurla dolduruyor.


Türkiye gibi tarihin her döneminden izler taşıyan bir ülkede ise her ne kadar başta aklımıza arkeoloji müzeleri gelse de son dönemlerde özellikle bir dünya şehri haline gelmiş İstanbul’da sayılarının gittikçe artacağını umut ettiğimiz modern sanat müzeleri varlığını daha yoğun olarak hissettirmeye başlıyor. Hatta, çağdaş sanatın dünyanın farklı yerlerinde ortaya konan çeşitli ifade biçimlerinin, farklı tavır ve yaklaşımlarını bir araya getiren modern sanat müzelerinin en güzel örneklerini artık İstanbul’da da görebiliyoruz. 


Hatırlayalım, pandemi döneminde de evlere kapandığımız zamanlarda birazdan size bahsedeceğimiz müzelerin bir çoğuna online platformlardan erişim sağlamıştık. Ve bu dönemde sadece sanatseverlerin değil, taşıdıkları uluslararası nitelikli koleksiyonlarıyla herkesin dikkatini çekmeye başlamıştı modern sanat müzeleri. Şimdi ise yerinde görme şansını elde ettiğimiz müzeleri sizin için liste halinde tekrar sunuyoruz. İşte İstanbul'da mutlaka görülmesi gereken sanat müzeleri...


İSTANBUL MODERN SANAT MÜZESİ



2004 yılından beri süreli ve süresiz koleksiyonlara ev sahipliği yapan Modern Müze, modern sanata ilginin giderek artması için açıldığı günden bu yana büyük bir özveri ve dikkatle faaliyetini sürdürmekte. Modern Müze’nin vizyonlarından bir tanesi sanatsever bir nesil yetiştirmek aynı zamanda. Bu amaca hizmet etmek için ise müze içerisinde yer alan sergiler ve galeriler dışında ücretsiz eğitim programları, atölyeler ve sosyal proje çalışmaları da bulunmakta. Pazartesi günleri kapalı olan müze, Salı’dan Cumartesi’ye 10:00-18:00 saatleri arasında hizmet vermekte. Perşembe günü ise Türkiye’de ikamet eden misafirler için müze giriş ücreti istenmiyor.


PERA MÜZESİ



Suna ve İnan Kıraç Vakfı öncülüğünde kurulan Pera Müzesi, 2005 yılından beri Mimar Achille Manoussos’un dönemin mimarisine uygun olarak tasarladığı Bristol Oteli’nde aktif olarak Dünya’da ve Türkiye’de bulunan eserleri sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Dolayısıyla Pera Müzesini ziyaret edip de ambiyansından etkilenmemek çok zor. Vakfa ait olan koleksiyonların sergilenmesi dışında süreli sergileriyle Dünya sanatının önemli isimlerini de Pera Müzesinde görmek mümkün. Salıdan cumartesiye 10:00-19:00 saatleri arasında hizmet veren müze cuma günleri de 18:00- 22:00 saatleri arasında da ücretsiz! Ayrıca Genç Çarşamba uygulamasıyla müzeyi ziyaret etmek tüm isteyen tüm öğrencilere tüm gün ücretsiz ziyaret imkanı da sunuyor.


ARTER



Vehbi Koç Vakfı kuruluşu olarak 2010 yılında açılan Arter, sürdürülebilir bir kültür- sanat düşüncesiyle hizmet vermekte. Sadece sergiler yer almamakla birlikte sanatın değişik yönelimlerine nefes alma imkanı sağlayan Arter’de etkinlik kapsamında yer alan sahne sanatları, klasik, çağdaş ve elektronik müzik, film, performans sanatı ve dijital sanatlar gibi pek çok yenilikçi disiplin yer alıyor.


SALT GALATA ve SALT BEYOĞLU



Garanti BBVA sponsorluğuyla kurulan SALT müzeleri, sanat sergileri yanında kurum bünyesinde bulunan özel bilgi ve kaynaklarını ilgililerine sunmakla kalmıyor aynı zamanda web ve dijitalleşme konusunda attığı adımlarla diğer sanat müzelerinden farkını ortaya koyuyor. Çok disiplinli çalışmalar yapan SALT, mimarlık ve tasarım alanlarında ekonomik ve tarih incelemelerinde de bulunuyor. Aktif bir işleyişi olan SALT müzelerini ziyaret etmeden web sitelerinde bulunan etkinlik takvimine mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz. 


GALERİ ELİPSİS



Türkiye’nin ilk özel fotoğraf galerisi olma özelliği taşıyor Galeri Elipsis. Karaköy’ün arka sokaklarında bulunan galeri, genç ve umut vaad eden sanatçıları destekleyerek daha geniş kitlelere ulaşmalarını hedefliyor. Yerli ve yabancı sanatçıların eserlerini göreceğiniz galeride yaşama bakışınızı değiştirecek bir çabayla karşılaşacaksınız.


SANATSEVERLER İÇİN BONUS MEKANLAR


YAPI KREDİ SANAT GALERİSİ



Türkiye’nin en çok ziyaret edilen sanat galerilerinden olan Yapı Kredi Sanat Galerisi ilk olarak 1964 yılında Yapı ve Kredi Bankası kurucusu olan Kazım Taşkent’in adıyla Galatasaray’da açılmış. Amatör sanatçıları destekleyerek sanatı sevdirip geniş kitlelere yaymayı hedefleyen galeri çok önemli sanatçıların da eserlerine ev sahipliği yapmış ve hala yapmakta. İstanbul’un en popüler noktalarından olan İstiklal Caddesi’nde yer alan galeri, ziyaret eden herkesin sanat belleğinde yer ediniyor. Her gün açık olan galeri hafta içi 10:00-19:00 arasında ve cumartesi 11:00-19:00, pazar ise 12:00-19:00 arasında ziyarete açıktır.


X-İST



Şehrin hareketli noktalarından olan Karaköy’de yer alan bir sanat galerisi dikkatleri üzerine çekiyor. X-ist. 2004 yılında kurulan sanat galerisi, genç sanatçılara mentorluk yapmak, onları desteklemek hedefiyle kurulmuş. 2013’ten itibaren ise uluslararası sanatçıları da temsil eder pozisyona gelen galeri çağdaş sanat dünyasının öncülerinden birisi.



Yazan: Şebnem Gürer

Yorumlar

  • gul
    19.05.2023 13:14

    İstanbul modern👌👌

  • gunessygz
    22.03.2023 10:30

    Doğançay müzeside eklenebilir ?

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler