Beyoğlu'nda SanArt Dünyası: Beyoğlu Sanat Müzeleri - GeziBilen

Beyoğlu'nda SanArt Dünyası: Beyoğlu Sanat Müzeleri

Beyoğlu'nda SanArt Dünyası: Beyoğlu Sanat Müzeleri

 '’Dünya aydınlık olsaydı sanat olmazdı.’’ demiş Albert Camus. Kötülüklerle dolu dünyayı sanatla yaşanılabilir kılmıştır insanoğlu. Tam da bu nedenle bugün sanata doyacağınız 5 Beyoğlu müzesinden bahsedeceğiz.  


1)İstanbul Modern Sanat Müzesi

2004 yılında ziyarete açılmasıyla birlikte Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi topluma kazandırılmıştır. Bünyesinde gerçekleşen sergiler, yetişkinler ve çocuklar için oluşturulmuş eğitim programları, sinema günleri, sahip olduğu kütüphanesi ve mağazasıyla günümüzde insanların sanata kolaylıkla erişebilmesini sağlıyor. Pandemiden önce içerisinde ücretli ve ücretsiz olarak rehberli turlar gerçekleştiriliyordu. Pandemiden sonra bu tür etkinliklerin çoğu çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiş olsa da, müze içerisinde sesli turlardan faydalanmak mümkündür. Sanat aşıklarının ücret kısmına da değinmemizi sabırsızlıkla beklediğini görür gibiyiz. İstanbul Modern Sanat Müzesi giriş ücretleri her yıl değiştiği için bilgileri kendi web sitesinden sağlamanız daha sağlıklı olacaktır. Ancak belirtmeliyiz ki öğrenci, öğretmen, emekli ve 65 yaşın üstünde olan herkese indirim sağlanıyor. Salı-Cumartesi günleri 10:00 ile 18:00, Pazar günüyse 11:00-18:00 saatleri arasında ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aman dikkat! Pazartesi günleri müze kapalıdır.


2)Doğançay Müzesi

Doğançay müzesi de 2004 yılında ziyarete açılmıştır. Peki ne vardır bu müzenin içerisinde? Belki de adını ilk defa duyacağınız Türk ressamı Burhan Cahit Doğançay ve ilk sanat eğitimini aldığı kişilerden birisi olan babası Adil Doğançay’ın eserleri sergileniyor. Müze tarafından zaman zaman öğrenciler için ödüllü resim yarışmaları da düzenlenmektedir. Ürünleri incelemek isterseniz müzenin kendi mağazasına göz atabilirsiniz. Beyoğlu’nda ücretsiz bir müzeye uğramadan dönmedik demezsiniz artık. Evet, doğru duydunuz! Giriş için ücret ödemenize gerek yoktur. Salı-Pazar günleri saat 10:00-18:00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Pazartesi günü kapalıdır.


3)Arter Sanat Galerisi

2010 yılında ziyarete açılan sanat merkezi içerisinde sergi alanları, performans salonları, kütüphane, öğrenme ve etklinlik alanları, kitabevi ve bistro vardır. Arter sergilerinde göreceğiniz koleksiyonlar yalnızca Türkiye’deki çağdaş sanat anlayışını değil, aynı zamanda dünyanın farklı yerlerinde bulunan ifade şekillerini bizlere aktarıyor. Ziyaretlerinizi Salı ve Pazar günleri arasında saat 11:00-18:00 olmak üzere gerçekleştirebilirsiniz, Pandemi süreci olduğu için girişte aşı kartınızı göstermeniz gerekiyor. Aşı kartınız yoksa PCR testi sonucunu göstermek yeterli olacaktır. Galerinin açık olduğu günlerde 13:00-15:00 saatleri arasında rehberli turlara dahil olabilirsiniz. Bu turlar ücretlidir. Üyelere, 24 yaş altında bulunan öğrencilere, engelli ziyaretçilere ve refakatçisine sergi girişi ücretsizdir. Perşembe günleri ise hangi grupta olduğunuz farketmeksizin ücretsiz giriş sağlayabilirsiniz. 


4)SALT Galata

SALT Galata, Fransız asıllı ancak İstanbul’da yaşamını sürdürmüş bir mimar olan Alexandre Vallaury tarafından 1892 yılında Osmanlı Bankası olarak tasarlanmıştır. 2011 yılında ise değerli bir sanat merkezi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Mimari üslubuyla şehirde eşsiz olan bu yapıdan içeriye adım attığımız andan itibaren bizi sürüklediği sanat dünyasında sarhoş olmamak neredeyse mümkün değildir. İçerisinde kütüphanenin bulunduğu SALT Araştırma, Osmanlı Bankası Müzesi dijital sunumları, sergi mekânı, film gösterileri için oditoryum, atölyeler, özel etkinlik mekanları, ofisler ve serbest çalışma alanları bulunur. Giriş yaparken HES kodu veya PCR test sonucu gösterilmelidir. SALT Galata ziyaret saatleri Salı’dan Cumartesi gününe kadar 11:00-19:00, Pazar günüyse 11:00-18:00’dır. Araştırma meraklısı olan herkes kütüphaneden faydalanabilir. ‘’İnternetsiz asla yapamam!’’ diyecek olursanız, ücretsiz Wi-fi hizmeti verildiğini söylemekte fayda var. Ek olarak bina içerisinde restoran ve kafe de yer alır. Böylece sanatın tadını çıkarırken veya araştırmanızı yaparken ihtiyaçlarınızı da giderebilirsiniz. 


5)Pera Müzesi

En son destinasyonumuz ise Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından kültür ve sanat hizmeti vermek amacıyla 2005 yılında kurulan özel bir müzedir. Pera Müzesi eserleri arasında Osmanlı dünyasını yansıtan ‘’Oryantalist Resim’’, ‘’Kütahya Çini ve Seramikleri’’ ve prehistorik dönemden 20.yy’a kadar kullanılmış olan ağırlık ve ölçü birimlerini içeren ‘’Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri’’ koleksiyonları bulunuyor. Müze bünyesinde belirli dönemlerde sergiler açılıyor, özellikle çocuklar ve gençler için eğitimler veriliyor ve sinema klasiklerinden özenle seçilen filmler izleniyor. Eksik hisseden insanı sanatla tamamlayan Pera Müzesi’ni Salı-Cumartesi günleri 10:00-19:00, Cuma günleri 10:00-22:00 ve Pazar günleri 12:00-18:00 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz. Cuma günleri saat 18:00’dan 22:00’a kadar müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir, öğrenciyseniz çarşamba günleri elinizi cebinize atmadan müze ziyareti ve film gösterimlerinden faydalanabilirsiniz. 

Bahsettiğimiz yerlerin yalnızca yetişkinlere değil, aynı zamanda çocuklara yönelik olması, yüzyıllar boyunca tutunduğumuz sanatın gelecek kuşaklara aktarılması gibi zor bir görevi üstlendiğini gösterir. Bize düşen de vizyonumuzu geliştirmek ve misyonumuzu belirleyebilmek adına sanata daha yakın olmak, yanı başımızdaki fırsatları değerlendirebilmektir. 


Yazan: Berfin Aktaş

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler