Hatay’dan Ne Alınır? - GeziBilen Dijital Rehber
Hatay’dan Ne Alınır?

Hatay’dan Ne Alınır?


Hatay'dan ne alınır diyenler buraya! Nerden alınacağınızdan ne almanız gerektiğine kadar Hatay’a dair tüyoların hepsi burada! Bu muhteşem şehrin özellikle baharat kültüründen nasibinizi almayı ve renk renk ipek şallarından şıklığınıza şıklık katmayı unutmayın!

Kahvaltılık Zahter: Aktarlar Çarşısı'nda bulabilirsiniz. 1001 çeşit baharatın karışımı olan bu toz, ekmeğin önce zeytinyağına sonra zahtere bandırılmasıyla tüketilir. Oldukça lezzetlidir.

Kuru Kekik: Zahireciler Meydanı'nda bulabilirsiniz. Ufalayıp yemeklerinize katabilir, kaynatıp suyunu içebilir, tazesini bulamadığınız zamanlarda, yumuşayıncaya kadar ıslatarak salatasını yapabilirsiniz.

Küflü Çökelek: Uzun Çarşı'da bulabilirsiniz. Çok lezzetli bir kahvaltılıktır. Sıcak bir ekmek ve karpuzla çok güzel gider. Doğranıp zeytinyağı katılmış haliyle de kahvaltıların vazgeçilmez yiyeceğidir.

Tuzlu Yoğurt: Keçi sütünün mayalandırılmasıyla elde edilen yoğurdun yüksek ateşte, geniş kazanlarda tahta kürekle dibi tutturulmadan, devamlı karıştırılarak pişirilmesi ile elde edilir. Tuz katılır ve kaynamaya başladığında, süzme yoğurt kıvamında iken ateşten indirilir ve soğumaya bırakılır. Uzun Çarşı'da bolca bulabilirsiniz.

Biber Salçası: Az acılı ya da acı-tatlı türleri bulunan bu salça türünü Uzun Çarşı ve Zahireciler Meydanı'ndaki dükkanlarda bulabilirsiniz.

Baharat Çeşitleri: Antik Çağ'ın Baharat Yolu üzerinde kurulu bu şehirde, baharatın her çeşidini bulunur. Bunun için Aktarlar Çarşısı'na uğrayın.

Testi Peynir: Çörek otu, yeni mayalanmış tuzsuz peynir ve çökelek karışımının seramik kaplarda yaklaşık 6 ay toprak altında bekletilmesiyle yapılır. Uzun Çarşı'da kolaylıkla bulabilirsiniz.

Sünme Peynir: İşte yöreye özgü bir yiyecek daha! İnek ve keçi sütlerinden mayalandırılmış peynirin sıcak sularla işlenmesiyle elde edilir. İp gibi sarılarak salamura edilir. Uzun Çarşı'da peynircilerden bulunur.

Nar Ekşisi: Nar suyunun kaynatılmasıyla elde edilir. Uzun Çarşı’da bulunur. Ancak biz özellikle Hatice Hanım’ın Çiftliği’nden almanızı öneriyoruz. Çünkü buradakiler 5’inci lezzet olan umamiye sahip. Nar ekşisinin özelliği ise standart bilinen nardan değil, deli nardan yapılıyor olması!

Kurutulmuş Sebze: Kurutulmuş kabak, patlıcan ve biber almak isterseniz, bunu Uzun Çarşı'daki birkaç dükkanda bulabilirsiniz. Tane ile satıldığını da belirtelim.

Dut Şurubu: Kara dutun suyunun kaynatılması ile elde edilir. Bu şurubu Uzun Çarşı'da dükkanlarda şişeler halinde bulabilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde, sulandırıp içine de iki buz parçası attınız mı... Neyse, size şimdiden afiyet olsun.

İpek Ürünleri: Antakya'ya gelmişken Harbiye'ye mutlaka gitmelisiniz. Eşinize, dostunuza birkaç hediyelik eşya almak isterseniz, Harbiye'deki ipek mağazalarını ziyaret etmelisiniz.

Defne Sabunu: Hiçbir katkı maddesi içermeyen, sadece zeytinyağı, kostik ve defne yağı (gar) ile yapılır. Antakya'nın hemen her yerinde rastlayabilirsiniz. Renkleri ve kokuları, zeytinyağı ve defne yağının kalitesine göre farklılık gösterebilir.

Mücver Tavası: Hanımlar; mücverleriniz kolayca pişirebileceğiniz, içinde çukurları bulunan oldukça kullanışlı bir tava. Bunun için Bakırcılar Çarşısı'nı ziyaret etmelisiniz, büyük kolaylık!

Yorum Yap
GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler