Edirne’nin Damaklarda Yer Edecek Farklı Lezzetleri - GeziBilen

Edirne’nin Damaklarda Yer Edecek Farklı Lezzetleri

Edirne’nin Damaklarda Yer Edecek Farklı Lezzetleri

Edirne; köklü geçmişiyle, kültürüyle, doğal ve tarihi tüm güzellikleriyle ülkemizin en değerli şehirlerinden bir tanesi. Edirne mutfağı da tıpkı tarihi gibi oldukça iddialı ve kökleri saraylara dayanan birçok farklı lezzete ev sahipliği yapıyor. Edirne’den bahsedildiğinde, ilk akla gelen lezzet yaprak ciğer oluyor. Oysa Edirne’nin, yaprak ciğer haricinde de birçok farklı lezzeti barındıran oldukça geniş bir mutfağı bulunuyor. Adı fazla dile getirilmeyen ama bir kez denendiğinde tadı damaklarda yer edecek lezzetlere birlikte göz atalım!


Satır Et



Trakya mutfağında et ve köfteler çok önemli bir yere sahiptir. Et ürünlerini iyi işleyen muhacir Rumeliler bu kültürlerini Trakya topraklarına da taşımıştır. Satır Et, Edirne’nin Keşan ilçesinde ünlenmiş bir üründür. Çıkış noktası, Keşan’da bulunan Yenimuhacir beldesidir. Şekil olarak köfteyi andırsa da Satır et bir köfte değildir, bu sebeple satır köfte olarak algılanmasından kaçınılır.


Satır etin hazırlanması ise oldukça meşakkatlidir. Kuzu etinden yapılan bu ürünün eti, öncelikle artı 4 derecede buzdolabında 2 gün bekletilir. Sonrasında ise özel bir satır ile tahta kütük üzerinde mercimek büyüklüğünce kıyılır. Hazırlanan 1 kg ete sadece 5 gram tuz atılır ve başka herhangi bir ekleme yapılmaz. 


Edirne’nin merkezine 55 km olan bu lezzet durağına mutlaka uğrayıp, bu farklı lezzeti denemelisiniz!


Uzunköprü Köftesi



Edirne köftesi Trakya bölgesinin oldukça ünlü bir lezzeti olarak karşımıza çıkar. Edirne'nin Uzunköprü ilçesi ise köftenin 82 yıl önceki çıkış noktası olarak bilinir. 1936 yılından beri ilçedeki birçok restoranıyla lezzetini koruyan köfte, Trakya bölgesinin en ünlü lezzetlerinden bir tanesidir. 


Kaz Akıtması



Kaz akıtması ya da cıllık olarak bilinen bu lezzet, krep hamuruna benzer bir hamur olan akıtma hamuru ile yapılır ve iç harç olarak kaz eti kullanılır. Edirne’nin Enez, İpsala ve Keşan ilçelerinde karşımıza çıkan farklı bir lezzettir.


Su Bülbülü



Su bülbülü yani kurbağa bacağı kızartması, Edirne’nin önemli lezzetlerinden biridir. Kurbağa yenir mi demeyin, Edirne’de oldukça beğenen ve ilgi çeken bir lezzet. Çarşı, pazar ve restoranlarda pek rastlanmıyor fakat balıkçılar çarşısında sipariş verdiğinizde sizin için hazır hale getirebiliyorlar. Edirne’de Meriç Nehri ve Tunca Nehri arasında bulunan Kalispera isimli restoranda da su bülbülünü tatmak mümkün ancak restoran kış aylarında misafir kabul etmiyor.


Ciğer Sarma



Ciğer sarma da Edirne’nin kendine has yemeklerinden biridir. Ciğerler baharatlanarak kuzu gömleğine sarılır ve fırınlanır. İçerisine kuş üzümü, dolmalık fıstık, soğan ve pirinç de eklenir ve bu mükemmel lezzet ortaya çıkar. Oldukça farklı ve Edirne’nin ciğerle yapılan, kendine has lezzetlerinden bir tanesidir. 

Mutancana



Erik, kuru üzüm, kayısı ve kırmızı etin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu lezzet, gönüllerde taht kuracak nitelikte. Bu tarife sirke, bal ceviz ya da badem de eklenirse lezzetine lezzet katıyor. Yapımında kuzu eti kullanılan bu tarifin geçmişte geyik etiyle de yapıldığı biliniyor. Mutancana; Osmanlı saray mutfağının en önemli tariflerinden bir tanesi, aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet’in en sevdiği yemeklerden biri olarak biliniyor.


Piyaziye



Edirne’de sıkça tüketilen dolmalardan bir tanesi olan piyaziye, etli soğan dolmasıdır. İçerisine koyulan kuzu eti, tarifi çok daha lezzetli bir hale getirmektedir. Kendine özgü ve farklı bir lezzet olan piyaziye, Edirne’nin ilgi çekici lezzetlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.


Elbasan Tava



Elbasan tava, Edirne mutfağından çıkarak ülkemizin yöresel lezzetleri arasında yerini almıştır. Tıpkı mutancana gibi elbasan tavanın geçmişi de Osmanlı saray mutfağına kadar uzanır. Edirne’nin İstanbul’dan önce uzun bir süre Osmanlı’ya başkentlik yapmış olması, bu tariflerin saray mutfağına taşınmasını açıklıyor. Bu tarif günümüzde; Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya, Romanya gibi Türklerin yaygın olarak yaşadığı Balkanlarda da özel bir yere sahiptir. 


Kandilli Mantı



Eski zamanlarda ördek etiyle yapılırken günümüzde bu tarif tavuk etiyle yapılır. Bu tarif hazırlanırken öncelikle yufkalar tereyağıyla beraber fırınlanır. Daha sonra başka bir yerde hazırlanan soğanlı tavuk suyuyla ıslatılır ve tavuk etleri sırasıyla dizilir. Görünüşü bile ağızları sulandırmaya yetiyor.


Biraz da tatlı konuşalım: Zerde



Trakya mutfağının sevilen tatlılarından biri olan zerde, özel günlerde ikram olarak tercih edilen bir lezzettir. Zerde, sütlaçla benzer şekilde hazırlanır ancak bu tarifte süt yerine su kullanılır. Kendine has, farklı ve dikkat çekici rengini veren ise safran veya zerdeçaldır. Edirne’de sütle yapılan ayrı bir zerde tarifi daha bulunur, bu da sütlü zerde olarak anılır.



Yazan: Ece Var

Yorumlar

  • vlknckcc
    22.03.2023 11:29

    Mutanca Nerde yenir peki ?

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler