Athena’nın Dünya Manzaralı Evi: Assos - GeziBilen

Athena’nın Dünya Manzaralı Evi: Assos

Athena’nın Dünya Manzaralı Evi: Assos

Tunç Çağı’ndan itibaren kesintisiz yerleşik hayat sürdürülen bölge, 3000 yıl önce Lidyalılar’ın bıraktığı izleri taşıyor hala. Ege’nin kıyılarında başlayan hikaye Kaz Dağları’na kadar ilerliyor bu kentte. Midilli Adası’nı karşınıza aldığınızda, üzerinde bulunduğunuz topraklar bir zamanlar Aristoteles’in felsefe okulu kurduğu ve Athena’nın dünya manzaralı evi olarak adlandırabileceğimiz Assos’tur…


Behramkale’ye Nasıl Gidilir?

Rotanızı Çanakkale merkezine 86 kilometre Uzaklıkta olan Behramkale’ye çevirdiğinizde 1 saat sürecek olan yolculuğunuzun tadını çıkartmaya başlayabilirsiniz. Seyahatinizi Altınoluk yönünden planladıysanız 2 saat sürecek yolculuğunuz boyunca kıyı şeridinden ayrılmayın. Behramkale’ye İstanbul, Bursa, İzmir ve Ankara gibi noktalardan direkt otobüs ile gelme imkanınız bulunmuyor fakat yakın illerde bulunan şehirlerarası otobüs terminallerini tercih edip terminal sonrası hatları değerlendirebilirsiniz.


Ziyaret Edilmesi Gereken Noktalar

Yolculuğunuz sonlandığında eski bir volkan konisi üzerine konumlanmış bir köy karşılayacak sizi, Behramkale. Bizans dönemimde Makhramion adını taşıyan yerleşim zaman içinde Makhram, Behram ve sonrasında Behramkale adını almış. Gün batımından önce Behramkale köyünün sokaklarını gezerken çeşitli yöresel ürünler satan Yörük’lerin tezgahları sizlere eşlik ediyor ve tüm sokakları gezip bayırı tırmandığınızda Behramkale’nin zirvesinde yer alan antik kent Assos selamlıyor sizleri. Assos Arkeolojik Alanı aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.


Tunç Çağı’ndan itibaren kesintisiz yerleşik hayatın sürdüğü bu kent tarih boyunca Lidyalılar’ın, Persler’in, Pergamonlar’ın ve Romalılar’ın egemenliği altına girmiş ve Orta Çağ’da terkedilmiş. Tarihler 1521’i gösterdiğinde gemisinden kıyıya doğru bakan Piri Reis, kalıntıları keşfeden ilk insanlardan biri olsa da antik kent 1880 ve 1883 yılları arasında Amerikan Arkeoloji Enstitüsü'nün yaptığı kazılar sırasında Francis Bacon tarafından keşfedilir. 

Bulunduğu bölgedeki tek büyük limana sahip olması ile diğer kentlerden bir adım öne geçen Assos, gemilerin bu limana uğraması ile ticarete ve zenginliğe kavuşmuştur. Bu liman sayesinde Andezit taşı ile ürettikleri lahitleri Suriye, Yunanistan ve Roma gibi gibi farklı bölgelere ihraç edilmiştir. 2009 yılında kazı çalışmaları yapan arkeologlar andezit taşının sadece lahitlere kullanılmadığını keşfedilmiştir. Andezit taşından yapılmış ve işlenmiş sütunlar Athena Tapınağı’nın parçalarından birkaçıydı sadece. 


Athena Tapınağı, antik kentin zirvesi olan akropolde yer alır ve kentin en önemli yapısıdır. Tapınağın adandığı isim 12 Olympos tanrılarından biri ve kentin kutsal koruyucusu olan Athena’dır. Tapınağın bulunduğu noktada nefes kesici bir deniz manzarası vardır. Bu yapıyı çok özel kılan, Anadolu’da Dor düzeninde inşa edilen tek tapınak olmasıdır. Antik kent ziyaret edilirken görülecek kalıntılarıyla sizleri etkilemeye yetecek olan tapınağın diğer buluntuları İstanbul Arkeoloji Müzesi, Louvre ve Boston müzelerinde yer alır.



Assos ve Felsefe

Lidyalıların 3000 yıl önce koyduğu taşlar bugüne kadar ayakta kalmayı başarmış ve Aristoteles’in felsefe enerjisini bizlere ulaştırmıştır. 

Gençliğinde Plato'nun okulunda öğrenim görmüş olan Hermesias, başta Aristo olmak üzere filozof dostlarını Assos’a davet etmiş. Hermesias’ın yeğeni Phtias ile evlenen Aristo, Assos'ta üç yıl yaşamış ve MÖ 347’de Assos'ta bir felsefe okulu kurmuş, bu okulda yaşam bilimi üzerine çalışmalar yapmış.


Tüm bu tarihe tanık olacağınız antik kenti MüzeKart ile ziyaret edebilirsiniz. Eğer MüzeKart sahibi değilseniz gişede abonelik alabilir veya bilet satın alarak giriş yapabilirsiniz. Antik kentin ziyaret saatleri mevsime göre değişiklik gösterebiliyor, bu nedenle seyahatinizden önce ziyaret saatlerini kontrol etmenizde fayda var.


Behramkale’de Ne Yenir?

Tüm gezi noktalarından sonra denizin verdiği huzur eşliğinde yemek yemek isteyenler için birkaç önerimiz var. Burada taptaze deniz ürünlerinin tadına bakabilir ayrıca zeytinlikleriyle meşhur olan bölgenin hakiki zeytinyağıyla yapılan yemeklerinden yiyebilirsiniz. Süt ürünleriyle de meşhur olan Çanakkale’de beyaz peynir, tereyağı gibi çeşitli süt ürünlerinden de satın alabilirsiniz. Şehrin meşhur peynir helvası da sehayatinizi tatlandırmak için tercih edilebilecek lezzetler arasında.


Behramkale Otelleri ve Camping'leri

Eğer gecenizi Behramkale’de geçirmek istiyorsanız burada konaklayabileceğiniz çoğu yer camping alanlarından oluşuyor. Altınoluk ve Behram yolu arasında yer alan Serenay Camping yaz ve kış mevsiminde hizmet veriyor. Behramkale’den uzaklaşmak istemiyorsanız Kadırga Koyu’nda bulunan Hafız’ın Yeri’ni ziyaret edebilirsiniz. Camping yapmak istemeyenler için oteller de mevcut. Kadırga Koyu’nda yer alan Assos Terrace’da konaklamayı tercih ederseniz Kadırga Koyu’nu kuşbakışı seyredebilir ve doğa ile harmanlanmış bu otelde tatilinizin keyfini çıkartabilirsiniz. Behramkale’nin merkezinde yer alan Assos Sunset Boutique biraz daha otantik bir tasarıma sahip. Taş kullanılarak oldukça iyi tasarlanan otelde konaklamayı tercih ederseniz gün sonunda terasta yer alan köşe barda vakit geçirebilir veya hamakta yatarak gökyüzündeki yıldızlara bakarken Assos’un tarih boyunca süren enerjisini hissedebilirsiniz. Merkezde yer alan Taşlı Köşk ise hemen hemen Assos Sunset Boutique ile aynı atmosfere sahiptir. Son otelimiz körfezin uç noktasında yer alan Assos Dove. Bu otel Assos’un en uç noktasında yer alıyor. Küçük villalardan oluşan otelin aynı zamanda kendine ait bir plajı da bulunmakta.


Yazan: Batın Türk

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler