Günübirlik Ankara Turu: Ankara'da Bir Günde Neler Yapılır? - GeziBilen

Günübirlik Ankara Turu: Ankara'da Bir Günde Neler Yapılır?

Günübirlik Ankara Turu: Ankara'da Bir Günde Neler Yapılır?

Türkiye’nin başkenti, İç Anadolu’nun aydınlık yüzü Ankara’ya her gün çeşitli amaçlarla günübirlik veya birkaç günlük olmak üzere seyahat eden binlerce insan var. Bir işiniz olmasa bile hızlı tren sayesinde sabahtan gelip akşamına dönebileceğiniz Ankara’da ‘Bir günde neler yapılır?’ sorusunun cevabını sıralıyoruz. En basit şekilde Ankara’dan hızlıca nasıl yararlanabilirsiniz, bu yazıda sadece bunu bulacaksınız.

Ankara’ya Geldiyseniz…

Ankara’ya gelen herkesin yolu mutlaka Hamamönü’nden geçer. 19. Yüzyıldan kalma evlerin restorasyonu ile ilgi çekici hale getirilmiş bu bölge, nişan, kına, sünnet gibi pek çok aktivitenin de yapıldığı bir yerdir. Bunun en büyük sebebi Hamamönü’nün tarihi evlerinin yarattığı tatlı atmosferde fotoğraf çektirmenin popülerleşmiş olmasıdır. Siz de gitmişken mutlaka bu sevimli evlerin tarihi kapılarının, çiçek saksılı duvarlarının önünde fotoğraf çektirmek isteyeceksiniz. Burada Yeşilçam konseptinden The Blue Brothers veya Amy Winehouse posterleri olan klasik rock ‘n’ roll konseptine, Osmanlı’dan bohem bir bahçeye kadar her türlü ilgiye ve zevke uygun bir kahvaltı mekânı bulabilirsiniz. Hamamönü’nde kahvaltı yapmanın Ankaralılar için ne kadar önemli olduğunu da mekanlardaki kalabalıktan anlayacaksınız. Yerel halk da hafta sonu gruplar halinde buraya kahvaltıya gelmektedir. Yine de rezervasyon yaptırmanıza gerek yok, en güzeli bölgede yürüyerek istediğiniz yeri seçmek. İnanın açlık hissi ile daha da heyecanlı oluyor. Kahvaltıdan sonra, hediyelik eşya satan dükkanları gezebilir, közde kahve içebilir, Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazdığı evi ziyaret edebilirsiniz.

Ankara’nın Olmazsa Olmazı: Ankara Kalesi

Hamamönü’ne kahvaltı yaptıysanız Ankara Kalesi’ne çıkmadan olmaz. Zaten takip ettiğiniz yollar sizi muhtemelen oraya götürecektir.

Ankara Kalesi, Ankara’yı yüksek bir tepeden izlemeniz için en uygun yerlerden biridir. Kalenin tarihi M.Ö. 2. Yüzyıla kadar dayanır. Ankara’ya sahip olan pek çok devlet gelip geçerken Ankara Kalesi orada kalmıştır. Kale’den sonra Samanpazarı semtinde dolaşmanızı öneririz. Yine tarihi bir semt olan Samanpazarı, bakırcıları, takı dükkanları, antika ev eşyaları ve çeşitli ikinci el eşyalar satan dükkanları ile çok ilgi çekicidir. Türkiye’de en son halka açık idamın da bu semtte gerçekleştirildiği tarihe not düşülmüştür. Yani zamanın ruhunu yakalamak isteyen eski ruhlu yeni insanların mutlaka gitmesi ve havasını soluması gereken bir yerdir Ankara Kale’si ve Samanpazarı.

Atatürk’ü Ziyaret: Anıtkabir

Ankara’ya gelen herkesin mutlaka gitmek istediği bir yer olan Anıtkabir’e öğle vakitlerinde giderek günübirlik Ankara turunuzun en önemli ve en manevi kısmını gerçekleştirebilirsiniz.

Bahçeli’den Kızılay’a, Kızılay’dan Tunalı’ya

Anıtkabir’in, Bahçelievler semtine yakın olması sebebiyle, gelmişken meşhur Bahçelievler caddelerini gezebilirsiniz. Bahçelievler’den metro ile Kızılay’a geçerek yine Ankara denilince akla gelen en önemli yerlerden biri olan Kızılay Meydanı’nda turlayabilirsiniz ve Ankaralıların en büyük zevklerinden biri olan “Kızılay’dan Tunalı’ya yürümek” eylemini gerçekleştirebilirsiniz. Bahçelievler, Kızılay ve Tunalı temelde aynı etkinlikleri yapabileceğiniz üç yer. Yemek yiyebilir, kafelerde ve publarda oturabilir, dükkanlarında alışveriş yapabilirsiniz. Bizim bu üç yeri art arda sıralama sebebimiz lokasyon açısından basit adımlar ile Ankara’nın meşhur üç semtini de görebilecek olmanız. Eğer bu şehrin halkını, halkının sosyo-kültürel açıdan dağılımını ve nasıl etkinlikler yaptığını görmek istiyorsanız bu tavsiyemize uyun. Ayrıca bir şehir en güzel yürüyerek gezilir derler değil mi?

Ne Yenir?

Ankara denilince akıllara evet Kızılay’ı, Tunalı’sı gelir ama Ankara’nın halk kahramanı olan Aspava’ları da bir hayli meşhurdur. Aspava bir kebapçıdır ve en büyük önemi ana yemekten önce masaya getirilen ikramların fazlalığıdır. Gözlemlerimiz doğrultusunda, salata, patates kızartması, kaşarlı mantar, mezeler, çiğ köfte getiriyorlar. Avantajı ise bir tabağı bitirince ikincisini de ücretsiz olarak getirmeleri. İnanın, Ankaralı gençler mutlaka Aspava’ya gidip ne kadar ikram getireceklerini, mekânın sabrını sınayarak test etmişlerdir. Yemekten sonra ise çay, kahve ve tatlı ikramı vardır. Aspava’ları Ankara’nın her yerinde bulabilirsiniz. İlk gördüğünüze oturmak zorunda değilsiniz. Mutlaka adım başı karşınıza çıkacaktır.

Şehre Veda

Tüm tavsiyelerimize uyduysanız bir hayli yorulmuş olacağınızı düşünüyoruz ve günü bitiriyoruz. Ancak saydıklarımızın dışında yapabileceğiniz pek çok etkinlik, görebileceğiniz pek çok tarihi ve doğal güzellik mevcut. Bunun için sizleri daha geniş bir vaktinizde Ankara’ya tekrar bekleriz.

 

Yazan: Selin Hızarcı

Yorumlar

  • muratball
    23.03.2023 08:30

    Samanoazarı Semtinde İyi bakırcılar mevcut buralardan hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler