Ankara'nın Kalbine Yolculuk: Anıtkabir - GeziBilen

Ankara'nın Kalbine Yolculuk: Anıtkabir

Ankara'nın Kalbine Yolculuk: Anıtkabir

Ankara denilince ilk akla gelen yer Anıtkabir’dir. Dünyanın pek çok yerinden ziyaretçi alan Anıtkabir, tüm Türkiye için en değerli yerlerden biridir. Ulu önder Atatürk’ün kabrinin yer aldığı bu anıt mezar gerek mimarisi gerek yemyeşil ağaçlar ile çevrili bir alanda olması gibi pek çok özelliği ile nadidedir evet ama burayı özel kılan en önemli unsur Mustafa Kemal Atatürk’tür. 


ANITKABİR MİMARİSİ

Anıtkabir mimarisi içinde bulunan heykeller, anıtlar, kuleler ve anıt mezar binasındaki detaylar ile öne çıkar. Her bir parçası en ince ayrıntısı ile düşünülmüş olan Anıtkabir’de, gördüğünüz her şey Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yoldaki mihenk taşı sayılan olaylara ithaf edilmiştir. Aslanlı Yol, Atatürk’ün kabrinin bulunduğu anıt mezar binasına giden yoldur. Burada 24 adet aslan heykeli yer almaktadır. Türk kültürünü ve 24 Oğuz boyunu temsil eden aslan heykelleri, sakinliğin de sembolüdür. Çifter çifter sıralanmış olmaları ise ulusumuzun birlik ve beraberliğini temsil eder. Tören meydanının çeşitli yerlerinde bulunan kuleler, Misak-ı Milli kulesi, İstiklal Kulesi, Cumhuriyet Kulesi gibi ülkemiz için sembolik anlamları olan adlara sahiptir. Üzerlerinde ise Atatürk’ün çeşitli sözleri yer alır. Anıt Mezara çıkan merdivendeki 26 basamak Büyük Taarruz’un başladığı 26 Ağustos 1922 yılına ithafen yapılmıştır. 

Her bir detayı ile ziyaretçilerine Türkiye’nin kurtuluş mücadelesini, cumhuriyet ile gelen düzeni ve birliği anlatan Anıtkabir’in şüphesiz en etkileyici kısmı Atatürk’ün kabridir. Anıt mezar binasından içeri girdiğiniz an Atatürk’ün varlığını hissetmeye başlarsınız. Video görüntülerini, sesini ve başarılarını kısaca her şeyini bildiğiniz Mustafa Kemal Atatürk’ün huzurunda bulunmak hepsinden daha ayrı bir hissin içinize dolmasına sebep olur. 


ATATÜRK VE KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde kurtuluş mücadelesi balmumu heykeller, resimler ve sesler ile canlandırılmıştır. Çevrenizdeki herkesi unutup Çanakkale Savaşı’nın içine girmeniz tamamen hayal gücünüze kalmış bir durumdur. Bu kısmı acele etmeden incelemenizi tavsiye ederiz. Bir an için durun ve savaşı anlatan büyük resmi inceleyin. Her detayın yer aldığı bu resme ek olarak bir savaş uçağının sesi, tüfek sesleri, top sesleri ile o an cephede savaşan bir asker olmaya en yakın hissedeceğiniz andır. 

Devamında Kurtuluş mücadelesinde etkin rol almış komutanların portreleri ile savaş zamanı Osmanlı halkının hayatını gösteren tablolara ulaşacaksınız. Nusret mayın gemisinin Çanakkale savaşı için hayati bir hamle olan İngiliz zırhlı gemilerini batıran mayınları nasıl döşediğini gösteren ve zırhlıların batış anlarını izleyebileceğiniz ekran da burada yer alır ve kesinlikle vakit ayırmanızı öneririz.

Daha sonra Atatürk’ün şahsi eşyaları ile balmumu heykellerini görebilirsiniz. Ayrıca Atatürk’ün yaptığı devrimler, inkılaplar ve bunlarda önemli rolleri bulunan şahsiyetler ile ilgili bilgiler, fotoğraflar ve büstlerle de karşılaşacaksınız.   Özellikle müzeden çıkmadan önceki son durak olan Atatürk’ün okuduğu kitapların sergilendiği bölüm sizi hayretler içinde bırakacak! Tarihten ekonomiye, psikolojiye, felsefeye, coğrafyaya, edebiyata, dine ve beşeri bilimlere kadar her konuda okumuş olan Atatürk’ün ömrüne bütün bunları nasıl sığdırmış olacağı muhtemelen bir soru işareti olarak aklınızda kalacaktır. Atatürk olmak nedir? En iyi bu müzede göreceksiniz. Atatürk ile aynı kitabı okuyup okumadığınızı incelemeniz ise biraz vaktinizi alacaktır. Çıkışta bir hediyelik eşya dükkânı vardır ve buradan kendinize ve eşe dosta minik hatıralar alabilirsiniz.

Anıtkabir’den çıktığınızda, gündelik hayatın telaşesi içinde unuttuğunuz manevi hislerinize tekrar kavuşmuş olacaksınız… 


Yazan: Selin Hızarcı

Yorumlar

  • muratball
    23.03.2023 08:29

    Her Geldiğimde Muhakkak Giderim.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler