
00:00
00:00
Trabzon Kalesi
19.09.2024 07:12
Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Trabzon Kalesi için ‘Dağ tarafından cehennem kuyusuna benzer bir derin hendeği vardır ki 77 adam girer. Safi kesme kayadır. İçinde cami, muhafazacı evleri, mahzenleri, cebehaneleri vardır.” der.
Yerli yabancı turistlerin ziyaret ettiği Trabzon Kalesi ziyaretçilerine hem bir doğa hem de bir tarih turu yaşatır. Kale aslen üç bölümden oluşmaktadır: Yukarı Hisar, İç Kale, Orta Hisar ve Aşağı Hisar. Yukarı Hisar’ın iç kalenin koruyucusu olma gibi bir işlevi vardı, burada kule, hamam, saray, hipodrom kalıntıları bulunuyordu. Orta Hisar’ı İmparator II. Aleksios inşa ettirmiştir. Diğer bölümlerin devamı niteliğindedir. Bu bölümün batısında imaret ve Zağanos Kapıları, Tabakhane ve Kule Kapıları vardır. Aşağı Hisar ise Zağanos burcunun hemen yanından denize kadar inen bölümdür. Burada St. Andrea Kilisesi, Hoca Halil Camii, Pazarkapısı Camii, Kundupoğlu ve Yarımbıyıklıoğlu Evleri, Sekiz Düzenli Hamamı, İskender Paşa Çeşmeleri gibi tarihi eserler vardır. Günümüze kadar korunarak gelmiş olan surları şehrin eski yapılarını oluşturan kalenin en eski bölümü milattan önce 4'üncü yüzyılda Roma Dönemi’nde yapıldığı bilinmektedir.
Tabakhane ve Zağnos Vadileri arasındaki yüksek kaya kitlesi üzerine kurulmuş Trabzon Kalesi Trabzon il merkezinde Ortahisar mevkiindedir. Kalenin en ilgi çeken yanı eski anıtlardan toplanan taşlardan inşa edilmiş olmasıdır. Hatta ilk kalenin milattan önce 2000’li yıllarda yapıldığı düşünülmektedir. Sonrasında Bizans dönemine ait eski temeller üzerine yapıldığı tahmin edilen kale için Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethettikten sonra Karadeniz’den gelebilecek saldırılar için onarımdan geçirttiği de bilinmektedir.
Galeri



Konum
Yorum Yap