00:00
00:00
Çarşı Camii
31.01.2023 09:40
Trabzon’un simgelerinden biri olan Çarşı Camii, şehrin merkezinde konumlanır. Aynı zamanda bölgedeki en büyük cami olan dini mabet, Osmanlı İmparatorluğu zamanında, 1839’da dönemin Valisi Hazinedarzade Osman Paşa tarafından yaptırılmış. Yine yazılı kayıtlara göre caminin bulunduğu yerde 16’ncı yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edilmiş bir mescit bulunuyordu.
Cami, şehrin dini ibadet ve manevi ziyaret açısından önemli bir noktası. Sanat tarihi yönünden de ilgi çekici. Özellikle ince işçiliğin yapımındaki malzemenin temelini oluşturan taşa sirayeti çarpıcı… Görenleri hayran bıraktıran bir taş işçiliğine sahip. Ayrıca süslemeleri ve aydınlatma öğeleriyle de öne çıkıyor. Çarşı Camii, eğimli bir arazi üzerinde yapıldığı için bir köşesinde zeminde dükkanlar var.
Genel itibarıyla büyük pencereleri ve farklı mimarisiyle şehrin siluetini zenginleştiren Çarşı Camii, dikdörtgen planda yükseliyor. Kadın ve erkek namaz kılma yerleri ve avluyla cami arasındaki üstü kapalı son cemaat yeri denilen kısımdan oluşuyor.
Toplamda üç adet giriş kapısı bulunan caminin bazı kısımlarında küçük sütunlar, kemerler, oldukça zengin süslemelere sahip mihrabı, kalem işleri, taş işçiliğine dair önemli örnekler arasında gösterilen minberi, vaaz kürsüsü ve çarpıcı ana kubbesi diğer öne çıkanlar arasındadır. Tek minaresi bulunan yapı, Trabzon’u Trabzon yapan güzide lokasyonlardan.
Yorumlar