00:00
00:00
Pınara
31.08.2024 07:18
Pınara, Muğla’da yer alan önemli bir antik kenttir. Kentin adının nerden geldiğine dair bilgiler Stephanus tarafından aktarılır. Xanthos’un nüfusunun artmasından sonra burada yaşayanların belli bir bölümü, Kargos Dağı’nın tepe noktalarında yeni bir kent kurar. Yuvarlak manasına geldiği için kurdukları bu yeni kente ‘Pınara’ adını verirler. Özellikle de bu bölgenin erken dönem kalıntılarında akropolün yuvarlak bir yapıya sahip olması, bu durumu pekiştirir. Likçe kitabelerine bakılırsa buranın adı geçmiş dönemlerde ‘Pinale’ olarak geçer. Strabon’un aktardığı bilgilere göre Pınara, Likya Birliği Meclisi’nde üç oy hakkına sahip olan altı kent arasında yer alır. Burada kurulan ilk demokratik federasyonun bugüne ışık tuttuğu bilinir.
Pınara Antik Kenti temel olarak; tiyatro ve hamam dışında kaya mezarları, odeon ve akropol gibi alanlardan oluşur. Yukarı bölümde yer alan akropolün yetersiz kalmasından sonra ulaşım daha kolay olduğundan dolayı aşağı akropol yerleşime açılır. Odeon ve bazı tapınaklar bu kısımda yer alır. Burada bulunan kaya mezarları konut tarzında yapılmıştır. Bu da Likya’nın sivil mimarisine dair önemli izler sunar. Pınara Antik Kenti’nde yer alan su kaynakları depremlerden dolayı ciddi anlamda zarar görür. Bu depremlerin yıkıcı etkileri nedeniyle zaten 8’inci yüzyıldan sonra etkisini iyice yitirmeye başlar. Büyük İskender ölünce kent Bergama Krallığı tarafından kontrol altına alınır.
Pınara Antik Kenti, Fethiye merkezine 45 kilometre uzaklıkta yer alır. Fethiye’de adı duyulmayan çok sayıda antik kent bulunur. Minare Köyü’nde bulunan Pınara, bunlar arasında en fazla ziyaretçi çeken antik kentlerden birisidir. Burası aynı zamanda Likya Yolu olarak da bilinen yürüyüş rotasına dahildir. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmeye hak kazanan Pınara Antik Kenti’ne gelmek için Fethiye-Kaş karayolunu takip etmek gerekir.
Yorumlar