00:00
00:00
Bodrum Kalesi
31.01.2023 13:12
Bodrum Kalesi, limanların arasında kalan büyük bir kayalık alanın üstüne konuşlanır. Kalenin yer aldığı alan, Antik Çağ’da bir ada olarak bilinir. Daha sonra kentle bağlantı kurulduğu için yarımadaya dönüşür. 15’inci yüzyılda inşa edilen kale St. Jean Şövalyeleri’ne aittir. Kalenin yapım sürecinde Papa burada çalışanları hızlandırmak adına ‘Endüljans Kağıdı’ verir. Bu kağıdı alabilenlerin, o yıllarda cennete gitmeye hak kazandığına inanılır.
Kale kare plana sahiptir ve 180x185 metre ölçüleri ile dikkat çeker. İç kalenin içerisinde farklı ülke adlarının verildiği bazı kuleler bulunur. Bu kulelerin en yükseği Fransız Kulesi, deniz seviyesinden yaklaşık olarak 47 metre yukarıdadır. Bu bölümde yer alan diğer kulelerin isimleri; İngiliz Kulesi, Alman Kulesi, İtalyan Kulesi ve Yılanlı Kule şeklindedir.
Bodrum Kalesi’nin doğu kısmı haricinde kalan bölümler, çift beden duvarları olarak sonradan eklenir. Buradan iç kaleye toplamda yedi kapı geçerek ulaşılabilir. Kapıların üstünde ayrı ayrı armalar bulunur ve bunlar günümüzde hala çok net şekilde görülebilir. Bu armaların üstünde aynı zamanda bazı hayvan figürleri göze çarpar. İç kale kısmında toplamda 14 adet sarnıç bulunur. II. Mahmut tuğrası dışında kontrol kulesi ve asma köprü de kalenin dikkat çeken diğer bölümleri arasındadır.
Tarihi kale bir dönem hapishane olarak kullanılmıştır. O dönem aynı zamanda hamamın yer alması Osmanlı aidiyetini güçlendirir. Günümüzde Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi şeklinde değerlendirilir. Koleksiyonda Türk hamamı dışında Doğu Roma Gemisi, Sikke Salonu, İşkence ve Katliam Odası, Cam Salonu gibi bölümler en çok ilgi gören yerler arasındadır.
Kale toplamda 33 dönümlük bir arazi üzerine kurulur. Pek çok yarışmada özel övgü ödülleri alan Bodrum Kalesi, aynı zamanda 1995 senesinde ‘Yılın Müzesi’ olarak seçilmiştir.
Yorumlar
pelinakgl
29.06.2022 09:46Tam denizin kenarında eski tarihten kalma kalabalık bir yer ama bodruma gelince görülmesi gereken yerlerim başında.
aysenurgunduzz
21.09.2022 05:55Hem kaleyi hemde müzeyi bir arada gezmek istiyorsaniz iste aradığınız yer burasi. Kaleyi ve muzeyi gezmek isteyen yerli yabancı turistlerin fazlalığı nedeniyle girişte kuyruk oluşuyor. Müze karti olanlarin sirada beklemesine gerek yok. Sirada bekleyenler bilet almak isteyenler. Kaleye girdikten sonra başlangıç noktası belirleyip ordan sirayla gezmek en iyisi, karistirmaniz çok muhtemel çünkü 😼