00:00
00:00
Mardin Valilik Binası
18.09.2024 20:59
Şehrin en verimli caddesinin (Birinci Cadde) oluşmasını sağlayan eski valilik konağındayız. Burası Osmanlı’nın 19’uncu yüzyıl geç mimari örneklerinin en güzellerinden biri olarak görülür.
Tanzimat fermanı 1839 yılında ilan edildikten sonra 1876’da meşrutiyetin ilanına kadar etkili olduysa da aslında sonraki yılları da şekillendirmiştir. Bir batılılaşma hareketi olarak kabul edilen tanzimat döneminde halkın gerek eğitim gerekse sosyal yaşayış biçimleri Avrupai tarzla şekillenmeye başlar. Osmanlı’nın geç mimari dönemine denk gelen bu hareket, 19’uncu yüzyıl mimarisine de oldukça yansır.
‘Taş Şehir’ olarak da adlandırılan Mardin’in kendine has bir mimari düzeni vardır. Çoğunluğu sarı kalker taşı kullanılarak yapılan bu şehrin evleri mimari açıdan o kadar kapalı devre birlik durumundadır ve yüzyıllardır o kadar güzel muhafaza edilmiştir ki insana deyim yerindeyse zamanın durduğu algısını yaşatır. Böyle bir yapılaşmaya sahip şehrin Avrupai tarzdaki ilk eserlerinden biridir Mardin Valilik Binası.
Çoğulluk içinde bir tekillik hissi yaratan ve görenleri sanki farklı bir evrene girmiş hissine sokan Mardin Valilik Binası, şehrin yeni yapılaşmasında da büyük rol oynar. Bulunduğu yere ve çevresine 19’uncu yüzyıl Avrupa tarzını benimseten konak, aynı zamanda halkın bu tip mimariye alışmasını da sağlar. Dar sokaklarıyla meşhur Mardin’in Birinci Caddesi de yine Mardin Valilik Binası sayesinde oluşturur.
Mardin Valilik Binası, tanzimat fermanıyla birlikte yurdun dört bir yanına yapılmaya başlanan Avrupa tarzı valilik konaklarının belki de en göz alıcı güzelliğe sahip olanıdır. Kültür turizmi açısından da şehre pek çok turist çeken yapı, Mardin’in Avrupa tarzı mimarisine en güzel örneklerdendir.
Yorumlar
fatmahnterr
20.06.2022 13:30Yeni bir bina yapmak yerine tarihi binayı kullanmak çok hoş olmuş. Tebrikler