00:00
00:00
Alımlı (Bilali) Köyü
31.01.2023 07:47
Alımlı (Bilali) Köyü, binlerce yıldır bereketin Anadolu’ya ulaştığı yer olarak biliniyor.
Kuzey Mezopotamya bölgesinde yer alan Mardin şehrinin kuruluş yılı tam olarak bilinmese de yerleşik hayata geçiş tarihi milattan önce 4500’e kadar uzanır. Halkı ağırlıklı olarak geçimini tarımla sağlar. Özellikle hasat zamanı şenlikleriyle her yıl binlerce turisti çeken Alımlı (Bilali) Köyü de şehrin en güzel mesire alanlarının başında gelir.
Eski ismi Bilali olan Alımlı Köyü halkı, bundan binlerce yıl öncesinden bu yana her hasat zamanı şenlik düzenler. Yemeklerin dağıtıldığı, duaların okunduğu ve bolca eğlenildiği bu şenliklerin ardındansa tüm Mezopotamya’da hasat başlar. Hasadın başlama noktası olarak kabul edilen Alımlı (Bilali) Köyü ise 8000 yıldır şenlik geleneğini sürdürür.
Köyün hemen karşısında bir tepe bulunur. Sarı Arpalar Ziyareti olarak adlandırılan bu tepede her yıl Mayıs ayının ilk hafta sonu hasatların verimli olması için kurban kesmeye gelenlerle dolar. Kesilen kurbanlardan yapılan yemeklerin yendiği ve bolca dua edilip eğlenildiği ritüellerine binlerce yıldır sahip çıkan halk, yerli ve yabancı turistin de akınına uğrar.
Yorumlar