Zühtü Paşa Camii
29.01.2024 03:09
Zühtü Paşa Camii, İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki sahile yakın konumda, yoğun nüfuslu ilçelerden Kadıköy’ün ünlü Bağdat Caddesi üzerindedir. Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit döneminin önde gelen devlet adamlarından Ahmet Zühtü Paşa tarafından 1884’te yaptırılmıştır.
Zühtü Paşa Camii, beton ve tuğladan yapılmış dayanıklı tipte bir yapıdır. Avlu kapısının üzerindeki mermer alınlıkla taçlandırılmış zarif kitabe dikkat çeker. Geniş avlusundan geçilerek girilen caminin iç mekanı oldukça renklidir. Giriş kapısının üzerinde de kitabe vardır. Son cemaat yeri, yani avlu ile cami arasındaki kısımda ahşap tavan kullanılmıştır. İç mekanda geometrik süsleme ve bezemelerin yanı sıra birçok kısımdaki dua ve ayetler göze çarpar. Merdivenlerle çıkılan üst kat ve alt kattan oluşur.
Kütahya çinileri, kalem işi süslemeler ve incelikle işlenmiş detaylar ilgi çekicidir. Ferah ve aydınlık bir ambiyansa sahip olan dikdörtgen planlı caminin kubbesi de son derece gösterişlidir. Mihrabın iki tarafında pilastrlar yani yarım sütunlar yer alır. Külah kısmı ile öne çıkan minber ile vaaz kürsüsü ahşaptandır. Pencerelerdeki neo gotik etkisi şaşırtıcıdır.
Genel itibarıyla kent kimliğine değer katan, tarihi ve sanatsal öneme sahip oldukça sofistike bir eserdir.
Yorumlar