Yavuz Sultan Selim Camii
18.02.2024 08:32
Sadece sekiz yıl padişah olarak kalmasına rağmen sınırları 2,5 kat artıran, Mısır’ı Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katmakla kalmayıp Halifeliği de getiren Yavuz Sultan Selim, tek oğlu dışındaki tüm erkek akrabalarını öldürmesiyle de bilinir. Ayrıca ayaklanmalarda tereddütsüz şekilde zor kullanması, beğenmediği kim olursa olsun sert tutum göstermesiyle de hem öncülleri hem halefleri nezdinde ayrı bir yer edinir.
İstanbul’un Fatih ilçesinde Haliç’e yakın bir yükselti üzerindeki Yavuz Sultan Selim Camii ise padişahın şöhretine tezat oluşturacak şekilde dingin bir atmosfere sahiptir. Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmak istenen cami, ani ölümü üzerine 1520’li yılların sonuna doğru oğlu Kanuni Sultan Süleyman tarafından tamamlandı. 9’uncu Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim, sırtında çıkan ve bir türlü tedavi edilemeyen bir çıban yüzünden Edirne’de hayata gözlerini yumdu.
Cami, sekizgen kubbeli şadırvana sahip, çok renkli sır tekniği ile hazırlanmış İznik çinilerinin süslediği avlusuyla dikkat çeker. Çünkü burası ulu ağaçlarla dolu yemyeşil bahçesi ve kuş cıvıltıları ile huzur doludur. Kare planlı caminin iç mekanında da zarif çiniler yer alır. Genel itibarıyla imam kürsüsü, kafesler ve diğer tüm bölümlerinde yoğun süslemelerin bulunduğu Yavuz Sultan Selim Camii’nde orijinal ahşap işçiliği de göz alıcı ayrıntıları arasında gösterilebilir.
Adına yaptırdığı camiyi tamamlayan oğlu Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Yavuz Sultan Selim Türbesi’nin de yakınında bulunduğu ve 2010’da ibadete açılan tarihi cami, şehrin öne çıkan manevi ve sanatsal gezi noktaları arasındadır.
Yorumlar
gulleribrahimm
28.12.2022 08:06Seyir manzaralı camii. Manzara harika. Camiden sonra aşağıya doğru inerseniz Balat sahile gidebileceksiniz. Tarihle iç içe bir Balat sizleri bekler.