Süleymaniye Meydan Çeşmesi
11.02.2024 10:41
Süleymaniye Meydan Çeşmesi, İstanbul’un Fatih ilçesindeki keşfedilecek hazinelerle dolu kültürel miraslardan Sultanahmet semtindedir. ‘Hesap Çeşmesi’ olarak da bilinir, Sultanahmet Külliyesi’nin yapımında çalışan ustalara yevmiyelerinin burada dağıtıldığı söylenir.
Bir diğer rivayet de çeşmenin üçüncü adı olan ‘Hesaplı Çeşme’ ile ve Bozdoğan Su Kemeri ile ilgili. Bizans İmparatorluğu’ndan kalma kamusal yapıdan ayrılan kollardan birinin suları çeşmeye ulaştırdığı ve külliyedeki tüm su ihtiyacının da buradan ‘hesaplı’ bir şekilde sağlandığı söylenirdi.
İstanbul’daki mimari kıymetlere dair rivayetler azımsanmayacak kadar fazladır. Süleymaniye Meydan Çeşmesi de bu noktada çeşitli rivayetlere konu olan Osmanlı yadigarları arasında gösterilebilir.
1792’de yaptırılan çeşmenin kesik köşeleri ve yüzleri dikkat çeker. Düz sütunların çıkıldığı kenarlarının yanı sıra barok mimari üsluba işaret eden çeşitli detayları öne çıkar. Genel itibarıyla sade bir çeşmedir, tek bir cephesinde ayna taşı bulunur. Aynı zamanda bulunduğu bölgenin tarihi silüetine katkı sağlayan çeşme, şehrin öne çıkan su yapılarından biridir.
Yorumlar
farukkorkmaz
18.01.2023 08:19Manzarasıyla tarihi dokusuyla manevatiyle çok güzel bir atmosferi var herkesin görmesi lazım.
cemmelih
28.09.2022 07:13Muhteşem Süleymaniye camisi'nin dibinde olmasına rağmen yeterli ilgiyi görememiş tarihi bir çeşme. Kısmen kullanılabilir ve çalışabilir durumda olan ufak tefek restorasyonlarda eski güzel günlerine kavuşabilecek güzel bir yer.