Sarı Saltuk Türbesi
06.04.2024 14:27
İslam tarihinde önemli bir yere sahip olan Sarı Saltuk’un türbesi, İstanbul’un Boğaziçi’ne yakın ilçelerinden Sarıyer’de, şehir atmosferinden uzakta, sakin bir destinasyon vadeden Rumelifeneri’nde bir cadde üzerindedir.
Girişinde Sarı Saltuk Dede Çeşmesi bulunur. Sandukası, ahşap kaplı duvar ve çatının olduğu mütevazi büyüklükteki bir yapı içerisindedir. Duvarlarda çeşitli ayetler göze çarpar. Genel itibarıyla mimari detayların bulunmadığı manevi atmosferin yoğun olduğu bir yerdir. Yerler halıyla kaplıdır. Girişte ayakkabılar çıkarılır ve genellikle sandukanın önünde ka’de yani dizleri üzerinde oturur vaziyette dua edilir.
Sarı Saltuk, çeşitli kaynaklarda alp-eren, ermiş gibi sıfatlarla kendisinden bahsedilen ve 13’üncü yüzyılda yaşamış önemli bir kişidir. Hacı Bektaş-ı Veli’nin himayesine aldığı bir din büyüğü olduğu bilinir. Mitolojik kimliği öne çıkmış bir kişi olmakla birlikte Anadolu’nun Türk ve Müslüman yurdu haline gelmesine katkıları olmuştur. Hakkında yazılmış en önemli eser, Osmanlı Padişahı II. Bayezid’in kardeşlerinden Cem Sultan tarafından yazdırılmış Saltukname’dir.
Eski zamanlarda balıkçıların denize açılmadan önce gelip dua ettiği, rivayete göre astım hastalarına şifa kapısı olduğu kaydedilen türbe, günümüzde de şehrin en çok ziyaret edilen noktaları arasındadır.
Yorumlar
muratball
17.11.2022 07:24Rumeli Fenerinin içerisinde Sarı Saltuk Hz.leri türbesi vardır.