Sadabad (Aziziye) Camii
01.02.2023 13:03
İstanbul’un Kağıthane ilçesindeki Sadabad Camii, Osmanlı Devleti döneminde inşa edilen yapılar arasında mimari açıdan ayrı bir yere sahiptir. Zarifliği ile dikkat çeker. Lale Devri’nin simgesi olan Sadabad Sarayı ile birlikte 1722’de yaptırılmıştır. 1730’daki Patrona Halil İsyanı sırasında harap olduğu kayıtlarda geçer. İlk caminin nasıl bir mimariye sahip olduğunu maalesef bilemiyoruz. Fakat bildiğimiz şeylerden biri caminin Patrona Halil İsyanı sırasında yıkılmış olduğudur.
Cami, isyanda harap olduktan sonra 28’inci Osmanlı Padişahı III. Selim tarafından restore edilmiş ve ihya edilerek yeniden ibadete açılmıştır. Yaklaşık 15 yıl sonra II. Mahmud tarafından sıfırdan tekrar inşa edilir. Son inşasının ardından da zamanla tahribata uğrayan Sadabad Camii, nihai olarak II. Mahmud ve Pertevniyal Sultan’ın oğlu olan Sultan Abdülaziz tarafından son kez tekrar yaptırılır.
Günümüzde, zengin manevi ambiyansı ile ziyaretçilerini karşılayan ve oldukça iyi durumda olan Sadabad (Aziziye) Camii son halini, dönemin en ünlü mimarlarından Sarkis Balyan ve Agop Balyan kardeşlerin dokunuşları ile alır. Yapımında batı mimarisinden etkilenilen Sadabad Camii, 2. Dünya Savaşı esnasında ne yazık ki yağmaya uğramış ve büyük zarar görmüştür. Daha sonraki restorasyonları sayesinde halihazırda ibadete açık ve iyi durumdadır.
Yorumlar
gulleribrahimm
28.12.2022 08:22Herkes tarafından daha keşfedilmemiş diye düşünüyorum gayet sakin bir camii..
vlknckcc
23.12.2022 12:00Yeşil alan içerisinde dere kenarında ter temiz…