Rumeli Han
05.03.2024 16:35
İstanbul’un en merkezi yerlerinden biri olan Beyoğlu’ndaki Büyükparmakkapı Sokak’ta yer alan tarihi Rumeli Han, Sarıca Arif Paşa tarafından 1906 senesinde Ragıp Paşa ailesi için yapıldı. Tarih boyunca pek çok ana şahitlik eden han, Pera’nın en köklü ailelerinden önemli Osmanlı paşalarına kadar çok sayıda aileye ev sahipliği yaptı.
Kapılarından birinin Küçükparmakkapı, diğerinin de Büyükparmakkapı’ya açıldığı Afrika Han’ın girişinde ise Nizam Pide ve Hayal Kahvesi yer alıyor. Adeta her adımda farklı bir zamana ışınlanacağınız Beyoğlu’nun en köklü yapılarından biri olan Afrika Han’ın terasına çıkarak muazzam bir Boğaz ve Haliç manzarasına tanıklık etmeniz mümkün. Toplamda üç ayrı bloktan meydana gelen han, bin 93 metrekarelik bir alana yayılıyor.
Kapalı alanının tam tamına 8 bin 200 metrekare olduğu Afrika Han’ın bodrum ve zemin katları da dahil edilirse dokuz katına yayılmış 95 civarında dairesinin olduğu söylenebilir. Kelime olarak Yunancada ‘Karşı yaka’ anlamına gelen Pera bölgesinde yer alan Afrika Han, aynı zamanda Küçükparmakkapı ile Büyükparmakkapı arasında bir geçit görevi görüyor.
Beyoğlu’ndaki Anadolu, Rumeli ve Afrika hanları esasında Osmanlı’nın yayıldığı üç kıtayı temsilen bu adları almışlar. Ragıp Paşa’nın 20’nci yüzyılın başlarında inşa ettirdiği Afrika Han’ın 95 dairesi de günümüz stüdyo dairelerin en güzel örnekleridir. 2006’da Caffe Nero’yu Türkiye’ye getirmesi ile ünlenen Işık Keçeci ve eşi Mustafa Aşur’un satın aldığı ancak mahkeme sürecinde olması nedeniyle hanın henüz restore edilememesinden dolayı halen daha kapıları zincirlidir.
Restorasyon çalışmalarının ardından alışveriş merkezi ya da otel olması planlanan Afrika Han, her ne kadar günümüzde ziyaret edilemiyor olsa da tarih boyunca Beyoğlu ve tüm İstanbul’un en önemli yapıtaşlarından biri haline gelmiştir.
Yorumlar
buseats2
11.11.2022 07:43Taksim'e gelip de bundan sonra Rumeli Han'ı gezmeden dönmem herhalde. Hala restorasyonu devam ediyor.