Mihrişan Valide Sultan Camii
14.04.2024 04:46
İstanbul Beykoz ilçesi Göksu semti, Küçüksu Caddesi üzerinde yer alan Mihrişah Valide Sultan Camii, 18’inci yüzyıl Osmanlı mimarisinden günümüze kalan en nadide eserlerden biridir.
Cami, 1750 yılında, 22’nci Osmanlı Padişahı II. Mustafa’nın eşi Mihrişah Sultan tarafından Başmimar Mehmet Arif Ağa ile yine Başmimar Ahmet Nurullah Ağa’ya yaptırılır. Yapı, inşa edildiği dönemde o denli önem kazanır ki Beykoz sırtlarındaki yerleşimin artmasına dahi vesile olur. Yıllar içerisinde fazlasıyla bakımsız kalan cami, 30’uncu Osmanlı Padişahı II. Mahmut tarafından 1835 yılında restore ettirilir. 1842’de ise külliyenin arka tarafına, atlı polisler için bir karakol inşa ettirilir. Zaman ilerleyip tahta II. Abdülhamit geçtiğinde ise buradaki karakol yerine kagir yapılı bir mektep yaptırılır.
Tarih boyunca Osmanlı padişahları Mihrişah Valide Sultan Camii’nin de bulunduğu Göksu ile Küçüksu bölgelerine büyük alaka gösterir. Caminin konumu da bu nedenle pek önemlidir.
11,48’e 18,65 metre ölçülerinde olan dikdörtgen planlı cami, iki katlı ve kagir bir mimariye sahiptir. Duvarları ise ikişer sıra halinde tuğladan ile bir sıra kesme taştan almaşık örgülüdür. Zemin döşemesi ile tavanı ise ahşap kaplıdır. Öte yandan caminin ibadet mekanı +0.97 metre ve +5.23 metre olmak üzere; iki ayrı seviyede başlayan yuvarlak kemerli, kesme taş söveli pencere sıraları ile aydınlanır.
Tek minareli, kubbe yerine düz zemin ile örtülü çatısı, son cemaat yeri ile içerisindeki mütevazılık son derece hayranlık uyandıran Mihrişah Valide Sultan Camii, Beykoz’un en önemli simgeleri arasındadır.
Yorumlar
ftherdincc
04.01.2023 09:19Küçüksu kasrının hemen önünde bulunuyor mükemmel bir konum ve mükemmel bir yapısı var