Masumiyet Müzesi
23.09.2024 12:25
Hayatımın en mutlu ânıymış, bilmiyordum…
Bilseydik kaçırmazdık belki :) Ama zaten hayat ‘an’lardan oluşan bir duygu sarmalı değil midir? O yüzden GeziBilen ekibi olarak size güzel bir teklifimiz var, bugün kendimize güzel bir gün hediye edelim. Bugün yaptığımız her şey kendimiz için olsun.
O yüzden şimdi İstanbul Çukucuma’da Masumiyet Müzesi’nde, yazar Orhan Pamuk’un 2008’de aynı adlı eserinden yola çıkarak 2012’de oluşturduğu, 19. yüzyıldan kalma bir evin önündeyiz.
1974 ile 2000’lerin başı arasında geçen umutsuz aşk romanı, biri zengin diğeri orta halli iki aile üzerinden geçmişe dönüşler ve hatıralarla birlikte, İstanbul hayatını anlatıyor. Romanın kahramanı Kemal Basmacı'nın aşkı Füsun'un evine yaptığı ziyaretler ve o ev ziyaretlerinde topladığı eşyalardan oluşan Masumiyet Müzesi, romanda Füsun ile ailesinin yaşadığı ev olarak yer alıyor. Kitabın seksen üç bölümüne düşecek şekilde seksen üç ahşap vitrin bulunan müzede, kahramanların kullandığı, giydiği, işittiği, gördüğü, biriktirdiği, hayal ettiği şeyler dikkatle düzenlenmiş bu kutu ve vitrinlerde sergileniyor.
Müzeden zevk almak için romanı okumaya gerek yok. Tıpkı romandan zevk almak için müzeyi gezmeye gerek olmadığı gibi. Ama romanı okuyanlar, müzenin anlamını daha iyi kavrayacaklar gibi, müzeyi gezenler de, romanı okurken fark etmedikleri pek çok şeyi göreceklerdir. Yazar Pamuk, müzenin ilk eşyalarını romanı yazmaya başlamadan önce toplamaya başladığını, romanı da bu eşyalara bakarak yazdığını belirtmiş.
Yıllar önce Orhan Pamuk tarafından satın alınan binanın restorasyonunu ise, Türk mimarlar İhsan Bilgin, Cem Yücel ve Alman mimar Gregor Sunder-Plassmann yapmış. Kitapta müzeye giriş bileti ve müzenin bulunduğu yerin haritası kitabın 574. sayfasında yer alıyor.
Masumiyet Müze’si, bir romanın kurmaca evreninden yola çıkılarak oluşturulan ilk müzedir ve 17 Mayıs 2014'te Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nü almıştır.
Kitap mutluluk kelimesini içeren iki zıt cümle ile başlıyor ve bitiyor, hayat gibi değil mi?
Fotoğraf Kaynağı: https://www.hurriyet.com.tr/seyahat/gercek-ve-hayalin-ic-ice-gectigi-yer-masumiyet-muzesi-40576202 & https://tr.wikipedia.org/wiki/Masumiyet_M%C3%BCzesi_%28m%C3%BCze%29
Yorumlar
muratball
08.09.2023 10:02Beyoğlu gezimize adını daha önceden çok duyduğumuz Masumiyet Müzesi' ni de ekledik. Kitabı okumadan müzeyi gezmiş olduk ama buna rağmen atmosferinden çok etkilendik hemen kitabını edinip okuma kararı aldık :)