Kavas Ahmet Ağa Çeşmesi
15.05.2024 00:09
Kavas Ahmet Ağa Çeşmesi, İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki yoğun nüfuslu ilçelerden Üsküdar’da, sahile yakın konuma sahip Çengelköy İskele Meydanı’ndadır.
Osmanlı Devleti'nde çeşme vakfetmek, kamusal fayda gözetilerek yapılan önemli geleneklerden biriydi. Devlet ve askeri açıdan önemli görevlere sahip olmayanlar tarafından cami, medrese gibi daha büyük yapılar yerine çeşme gibi nispeten daha düşük maliyetli eserler yaptırılabiliyordu. Bu türdeki çeşmelerden biri olan Kavas Ahmet Ağa Çeşmesi, Üsküdar’daki ilgi çekici Osmanlı kamusal yapıları arasındadır.
Mimari açıdan bakıldığında çeşme, geniş saçağı ve kubbe biçimli ilginç görünümü ile dikkat çeker. 1854’te kesme taştan yapılmış olan Osmanlı çeşmesi, oturma gruplarının bulunduğu bir alanda yer alır ve kareye yakın planlıdır. Dört yüzünde de birer ayna taşı ve musluk mevcuttur. Teknesi bulunmayan çeşmenin, tekne yerine musluklardan akan suyun tahliyesi için çeşmenin etrafını dolanan bir kanalı mevcuttur.
Oldukça iyi durumda olan Kavas Ahmet Ağa Çeşmesi’nin kitabesindeki yazılar net bir şekilde görülebilir. Kitabede yaptıranın adı, kısa hayat öyküsü, çeşmenin detayları, maliyeti ve yapım tarihinden bahsedilir.
Yorumlar
vlknckcc
23.12.2022 11:33Çok güzel ve çok ilginç bir çeşme.