İstanbul Tevfikiye Camii
24.09.2024 11:51
Tevfikiye Camii, İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki Beşiktaş ilçesinin kuzey kesimindeki Arnavutköy semtindedir. İsmi kimi zaman Şişli’de Teşvikiye Camii ile karıştırılır. ‘Arnavutköy Camii’ olarak da bilinir.
İstanbul’a birçok mimari eser kazandıran 30’uncu Osmanlı Padişahı II. Mahmud tarafından oğlu adına yaptırıldı. Altı yıl süren inşa çalışmasının sonucunda 1838’de ibadete açıldığı kaydedilir. Camideki kitabelerde padişah tuğraları göze çarpar.
Geniş bir avluya sahiptir. Dört adet kapısı bulunan iç mekanı 287 metrekare olup ferahlığı ile öne çıkar. Kagir duvarlıdır, yani olası yangın ve afete daha dayanıklı malzeme kullanılmıştır. Tek minareye sahip olan caminin hünkar mahfili, son cemaat yeri adı verilen avlu ile iç mekan arasındaki kısmı zariftir. İçerisinde 29 pencerenin olduğu caminin genelindeki işlemeler, süslemeler oldukça şıktır. İncelikle işlenmiş dekoratif tavanı göz alır.
Tevfikiye Camii, sosyo-ekonomik hayatın oldukça yoğun şekilde yaşandığı, dinamik bir destinasyon olan Arnavutköy’ün sahil kesiminin silüetine büyük değer katan, önemli Osmanlı yadigarlarından biridir.
Yorumlar
melisacubuk
17.11.2022 07:02Yerden ısıtması olan ama aynı zamanda tarihi bir camii…