Hattat Şeyh Hamdullah Türbesi
01.07.2024 07:08
Türk hat sanatının en büyük üstadı Hattat Şeyh Hamdullah’ın Türbesi, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda, Karacaahmet Sultan Türbesi’ne giden Tunusbağı Caddesi üzerinde konumlanır. Hazirenin bulunduğu yer Hattatlar Mezarlığı ya da Şeyh Sofası ismiyle bilinir.
Hattat Şeyh Hamdullah Efendi, Yakut Mustasımi'nin hat sanatına yeni bir düzen; Arap harşerine yeni bir güzellik vermiştir. Öyle ki 5 asır boyunca Türk hat sanatının en büyüğü olarak tanınmış ve tereddütsüz “Hattatların Kıblesi” olarak sayılmıştır. Yaşadığı dönem ve sonrasında da hemen hemen tüm hattatlar, yazılarını kendisine benzetmeye ömürlerini harcamış, ufak da olsa onun yazısına benzetenler de hem çevre hem de kendi nezdinde başarılı sayılmıştır.
Hat sanatının Arap alemi dışında Türklere de mahsus bir sanat olduğunun kabullenilmesi de yine Hattat Şeyh Hamdullah Efendi ile sağlanmıştır. 1436’da Amasya’da doğan ve Mustafa Dede Buhara’nın oğlu olan Hattat Şeyh Hamdullah Efendi, Buhara'dan Amasya'ya hicret edip buraya yerleşmiştir. Burada bir şeyh oğlu olduğundan İbn-i Şeyh ya da İbn-i Mustafa Dede olarak tanınmış, yazıyı ise Yakut Mustasımi’nin öğrencisi Abdullah Sayrafi’den öğrenmiş; ardından Hayrettin Maraşi’den dersler almıştır.
Şeyh Hamdullah İstanbul'a geldiğinde ilk defa Kadıasker Hamamı civarındaki bir eve yerleşir. Buradan ise kısa süre sonra saraya alınır. Aynı zamanda usta bir ok atıcı olan Şeyh Hamdullah Efendi, Okmeydanı'nda 1505 tarihli, bilinen ilk menzil taşlarından birine de sahiptir.
Yorumlar