Hatice Hanım Çeşmesi
16.08.2024 00:30
İstanbul, dünyada en çok çeşmeye sahip olan şehirler arasında ilk sıralarda yer alır. Üstelik bu çeşmelerin çok önemli bir çoğunluğu adeta zamana direnen tarihi yapılardır. Sebil ve çeşmelerin önemli bir bölümü Osmanlı döneminde padişahlar tarafından yaptırılır; fakat bazı çeşmeler doğrudan hayırsever insanlar tarafından da inşa ettirilir. Fatih’ten Eminönü’ne pek çok ilçede Osmanlı mimarisini yansıtan tarihi çeşmelerle karşılaşabilirsiniz. Bu çeşmelerin bazılarının bakımsız olması ve sularının akmaması, turizm açısından da önemli bir kayıptır. İstanbul’un tarihi çeşmelerinden biri olan Hatice Hanım Çeşmesi, bir sultandan ziyade doğrudan bir hayırsever tarafından yaptırılan çeşmelerdendir.
Fotoğraf meraklılarının da sık sık ziyaret ettiği çeşmeye adını veren Hatice Hanım hakkında detaylı bir bilgiye ulaşılamaz. Hatice Hanım Çeşmesi, İstanbul Çengelköy içindeki Yeni Mahalle’de yer alır. Konum açısından Çeşme Sokak üzerindeki meydanın ortasında bulunur. Meydanın meşhur çınar ağacının altında bu şık ve tarihi çeşme ile karşılaşabilirsiniz. Çeşmenin çınar ağacının altında bulunması, buraya çok özel bir estetik ve görsellik katar. Tarihi yapı üç ayrı bloktan meydana gelir. Bu üç blok da dikdörtgen biçimindedir. Sütunlardaki ilginç perde süslemeleri ve ayna taşı hemen göze çarpar. Kısa olan iki sütun arasında kitabe yerleştirilir. Aynı zamanda üst taraftaki blokta, define dallarının bulunduğu bir madalyon vardır. Bu madalyonun üstünde de ay yıldız figürü bulunur. O dönemli tuğranın zaman içinde bu madalyonun üstünden silindiği tahmin edilir. Çünkü günümüzde madalyonun ortası boş durumdadır.
Hatice Hanım Çeşmesi’nin teknesinin toprağın altında kaldığı düşünülür. Aynı zamanda lülesi koparılan yapının suyu da kesilir. Kitabesi toplamda üç beyitliktir. Kitabede aktarılan bilgilere göre Hatice Hanım bu çeşmeyi 1825 senesinde yaptırır.
Yorumlar
buseats2
09.11.2022 07:16Bu çeşme yapısı, iki yüzlü “Hatice Hanım ve Mustafa Tahir Efendi Çeşmeleri”dir.