Hafız Ahmet Paşa Camii
11.07.2024 20:19
Gerek Avrupa gerekse de Anadolu yakasında, tarihi İstanbul çeşmeleri ya da sebilleriyle sıkça karşılaşabilirsiniz. Özellikle dönemin mimari özelliklerini ve ruhunu yansıtan çeşmeler, süslemeleriyle de ilgi odağı olur. Bu çeşmelerden günümüze kalanlar, turistik ziyaretlerde kendine yer bulur. Yerli ve yabancı turistlerde tarafından sene boyunca ilgi gören Hafız Ahmet Paşa Çeşmesi, Fındıklı bölgesindeki Kazancı yokuşu üzerinde yer alır. Tam olarak Kazancı Camii ile karşılıklı bir konuma sahip olan yapı, klasik mimari tarzda inşa edilir. Asıl cephe bölümü mermer yapılarla kaplanır. Yan bölümdeki cephelerse kesme taşlardan meydana gelir. Özel süslere sahip olan ayna ve oyma kornişler ne yazık ki zaman içinde tahrip olur. Lülesi de koparılmış olan tarihi çeşmenin suyu bugün itibariyle akmaz.
Kemelerin hemen yanına dinlenmek adına oturulacak nişler yerleştirilir. Çeşme banisi olan Hafız Ahmed Paşa, Numan Paşa’nın oğludur. Çeşmenin kitabesi bugüne dek ulaşmayı başarır. Bu kitabe toplamda 13 beyitten meydana gelir. 1732 senesinde oluşturulan kitabe, Behçet Mehmet Efendi tarafından yazılır. Kendisinin o dönemlerde pek çok eserde imzası görülür. Arka bölümünde büyük bir su haznesi bulunan yapı, bugün aktif olarak kullanılmasa bile şehrin en kıymetli çeşmeleri arasında gösterilir.
Çeşmenin yanlarında yer alan sütunlar cepheyi sınırlandırır. Kemer kısmının üstünde çeşitli motiflerden oluşan şık bir rozet yer alır. Kaynağını Taksim Suyu’ndan alan çeşmenin tekne bölümü bir dönem bozulsa da onarılır. 1918 senesinde İstanbul’un Fatih ilçesinde gerçekleşen büyük yangın, buranın ciddi anlamda zarar görmesine neden olur. Son olarak 1990 senesinde medrese ve camiyle beraber kapsamlı bir şekilde restore edilir. Üstünde bulunan ve Türkçe olarak yazılan onarım kitabesi de tam olarak bu dönemde yerleştirilir.
Yorumlar
melisacubuk
17.11.2022 06:53Bu 400 yıllık külliye Hafız Ahmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Sebilin yanında bulunan türbede kendisi medfundur. Allah (c.c.) rahmet eylesin.