00:00
00:00
Firuz Ağa Camii
04.08.2024 18:44
İstanbul’un Fatih ilçesinde, Divan Yolu Caddesi üzerindeki Firuz Ağa Camii, sekizinci Osmanlı Padişahı II. Bayezit’in Hazinedarbaşı Firuz Ağa tarafından 1491’de yaptırılır. Kadim şehrin en eski camilerinden biri olan yapı, erken Osmanlı mimarisinin İstanbul’daki nadir örneklerinden biridir.
Üzerinde bulunduğu caddenin köşesinde, gösterişli Sultan Ahmet Camii’nin önünde kendini gösteren küçük ve tek mekanlı bir yapı olan Firuz Ağa Camii, yalın formuyla tanınır. Duvarlarının üzerindeki penceresi bulunmayan kubbe, literatürde son cemaat yeri olarak geçen cami ile avlu arasındaki üç açıklığa sahip kısım ve kare biçimli iç mekanı başlıca yapısal ögeleri arasından yer alır.
Erken dönem Osmanlı camileri arasında ayrı bir yer edinen Firuz Ağa Camii, imamın cemaatin önünde namaz kıldırdığı açıklık olan mihrap ve vaaz kürsüsü şeklinde özetlenebilen minber bölümleri başta olmak üzere sadeliğini iç kısmında yoğun olarak yansıtır. Ahenk içerisindeki oranları ile ilgi çekici bir eserdir.
Tek minaresi bulunan camideki bu bölüm farklıdır; alışılmışın dışında sol tarafından yükselir. Sultan Ahmet Meydanı’na ve çevresindeki birçok tarihi yapıya yakın mesafedeki Firuz Ağa Camii, şehrin öne çıkan sanatsal ve manevi değerlerindendir.
Yorumlar
caliskanahmt
02.03.2023 11:031491'de II. Bayezid'in hazinebaşısı Firuz Ağa tarafından yaptırılmıştır.