Fethi Ahmed Paşa Yalısı
15.02.2024 09:18
Boğaziçi’nde Kuzguncuk sahili tarafında yer alan Fethi Ahmed Paşa Yalısı halk arasında genelde “Pembe Yalı” olarak tanınır. Aktarılan bilgilere göre inşa edildiği tarih kesin olarak saptanamaz. Yine de mimari özelliklere bakılarak 18’inci yüzyılın hemen başlarında inşa edildiği tahmin edilir. Damat Fethi Ahmed Paşa’nın bu tarihi binayı İsmet Bey isimli bir şahıstan satın aldığı bilinir. Daha sonrasında buranın kapsamlı bir onarımdan geçirilmesini sağlamıştır. O dönemden beri yalı kendisinin adı ile anılır.
Fethi Ahmed Paşa’nın soyundan gelen kişiler, tarihi mekanı yıllar boyunca kullanmaya devam etmiştir. Onarımlar esnasında büyük ölçüde özgün yapıya sadık kalınır. Sadece süsleme detayları ve pencere düzeninde bazı değişikliklere gidilir. Bir dönem yapının hemen güney tarafına ek bir bina inşa ettirilir. Burası oldukça uzun bir süre harem dairesi olarak kullanılır. Koridorlar sayesinde birbirlerine bağlanmaları sağlanır. Cumhuriyetten hemen sonra bu harem binası ve mutfak kısmı çıkan büyük yangınlardan dolayı yok olur. Yalı; 1928, 1948 ve 1960 senelerinde yeniden tamirattan geçirilir. Yalıya sahip çıkılmasından dolayı bugüne sağlam bir şekilde gelmeyi başarır.
İki katlı olan Fethi Ahmed Paşa Yalısı ahşap malzemeden yapılmıştır. Geleneksel Türk sivil mimarisine uygun detaylar barındırır. Bunu özellikle merkezi sofa bölümünde gözlemlemek mümkündür. Bu plan o dönem “karnıyarık” ismi ile anılır. Fethi Ahmed Paşa Yalısı konum olarak Üsküdar ile Kuzguncuk arasında yer alır. Dolayısıyla Paşalimanı mevkisine de yakın sayılır. Büyük yalı bölümü bazı kaynaklarda selamlık olarak geçer. Yapının beş odalı uşak dairesi bugüne ne yazık ki ulaşamaz. Geçmiş dönemlerde harem dairesinin hemen arkası ile Arapzade’ye kadar uzanan bir köprü olduğu bilinir. Aynı şekilde bu köprü de bugün yok olmuştur.
Yorumlar
muratty
17.11.2022 10:18Ahmed Fethi Paşa Yalısı, Kuzguncuk, Üsküdar sahilinde geleneksel Osmanlı mimarisiyle inşa edilen ahşap Boğaziçi yalısıdır.