Eyüp Sultan Camii
00:00
00:00

Eyüp Sultan Camii

10.02.2023 08:58


İstanbul’un Eyüpsultan semti içerisinde yer alan tarihi Eyüp Sultan Camii Haliç’in kıyısında konuşlanır. Bu avantajlı konumu sene boyunca hem yerli hem de yabancı turistler tarafından daha çok ziyaret edilmesini sağlar. Tarihi caminin özellikle şadırvanı ilk etapta göze çarpar. Hayranlık duygusu uyandıran bu şadırvanın mihrap bölümü çıkıntılıdır. Burası ayrıca dikdörtgen şekilde planlanır. Hemen orta bölümünde Eyüp Sultan Türbesi göze çarpar. Cami, avlusunun orta bölümünde oldukça yaşlı bir çıvar bulunur.

Eyüp Sultan Camii, 15’inci yüzyıldan sonra onlarca defa onarımdan geçirilir. İlk dönemlerde camiye ait minarelerin boyu bugüne göre daha kısadır. 1800’lü yılların ortalarında uzun minareler buraya dahil edilir. 1823 senesinde denize bakan minare yıldırımdan dolayı büyük hasar görür ve tekrar inşa edilmek durumunda kalır. Cümle kapısının hemen ön tarafında yer alan Sinan Paşa Kasrı 18’inci yüzyılın son döneminde yıktırılır. Çınar ağacı tam olarak bu konumda yükselir. Çınar ağacının çevresi bir parmaklıkla çevirilidir. Bu parmaklığın köşelerinde dört adet çeşme yer alır. Bu küçük çeşmeler hacat ve kısmet çeşmeleri olarak yer alır. Büyük onarımından sonra Sultan III. Selim burada namaz kılar. Kendisi Mevlevi olduğu için buradaki parmaklıklarda Mevlevi sikkeleri bulunur.

Avluya girmek için iki ayrı kapı kullanılır. İç avlu toplamda 13 kubbelidir. Türbe kısmında ise tek bir kubbenin yer aldığı görülür. Son cemaat yerinin ön tarafında altı sütunu ve yedi kubbesi olan bir revaktan söz edilebilir. Mermer malzemeden yapılan cümle kapının hemen üzerinde 9 dizelik kitabe yer alır. Bilhassa servi ile türbeler tarihi ibadet mekanının çevresini daha da önemli kılar. Eyüp Sultan Belediyesi resmi logosunda bu camiye yer verir.

Galeri


Eyüp Sultan CamiiEyüp Sultan CamiiEyüp Sultan CamiiEyüp Sultan Camii

Konum


Yorumlar

  • Vindo Games
    21.08.2021 21:08

    Maneviyatı çok çok yüksek bir yer.

  • Samet Özdemir
    30.09.2021 19:08

    Ziyaret sonrası güvercinleri beslemeyi unutmayın. :) Bu arada güveç yemeden veya ana kapısı karşısındaki taş fırından alışveriş yapmayı da unutmamak lazım. Elinize sağlık.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler