Ebussuud Efendi Kabri
15.02.2023 08:50
Ebussuud Mehmet Efendi, 1490 ve 1574 seneleri arasında yaşamış çok değerli bir zattır. Kendisi aynı zamanda tefsir alanının kıymetli isimlerinden birisidir. Yaşamı boyunca toplamda 22 risale yazmıştır. İslam hukuku başta olmak üzere bazı önemli konularda eserleri bulunur. Gerçek şöhretine ise Kanuni Sultan Süleyman zamanında kavuşur. Ebussuud Mehmet Efendi hayatını kaybedince Eyüp Sultan Hazretleri’nin yanına defnedilmek ister. Türbesi günümüzde Daru’l Hadis bahçesindedir. Sarı renkli bir yönlendirici tabela üzerinde kabirle alakalı bazı bilgilere yer verilir. Ebussuud Mehmet Efendi, Osmanlı’nın 13’üncü şeyhülislamıdır. Çok değer verilen bir isim olduğu için sene boyunca sandukası yerli turistler tarafından ziyaret edilir.
23 Ağustos 1574 senesinde İstanbul sınırları içinde ölen Ebussuud Mehmet Efendi, bazı kaynaklarda “Hoca Çelebi” olarak de geçer. Eserleri Türkçe, Farsça ve Arapça olarak yazılır. Arapça Kur’an tefsiri en çok bilinen çalışmasıdır. Çorum İskilip doğumlu olan değerli zat, aynı zamanda Ali Kuşçu’nun da torunu olarak tanınır. Kendisi bir dönem bu şehre kadılık görevi için atanır. Ebussuud Mehmet Efendi diğer taraftan bir şair olarak da tanınır. İlmiye sınıfının uzunca bir süre güçlü kalmasında etkili olmuştur. Kızılbaşlar adına verdiği fetvalarla akıllara kazınan bu değerli şahsiyetin mezarını ziyaret etmek adına Ebussuud Haziresi’ne gitmeniz gerekir.
Türbesinin hemen yanında bizzat kendisinin yaptırdığı bir medrese bulunur. Eyyüb Camii de aynı şekilde türbenin karşısında konumlanır. Buraya geldiğiniz zaman aynı zamanda bu tarihi mekanları da ziyaret etme şansınız olacaktır. Türbe büyük ölçüde özgün yapısını korur. Bir onarım kitabesi bulunan Ebussuud Mehmet Efendi Türbesi’ni ziyaret etmek için İstanbul’un Eyüp ilçesine yönelmeniz gerekir. Otobüs, dolmuş ve metrobüs gibi ulaşım seçeneklerini değerlendirerek türbeye gelebilirsiniz.
Yorumlar
ahmetyaylacii
25.08.2022 07:01Tarihi önemi inanılmaz bir şekilde dekore edilmiş bir yer. Topkapı sarayını hatırlatan güzel fayanslar. Kutsal bir yer.