Cumhuriyet Anıtı (Taksim)
07.05.2024 03:44
Taksim’de yer alan ve sadece buranın değil aynı zamanda tüm şehrin sembollerinden biri olarak kabul gören Cumhuriyet Anıtı, adının ağırlığına yaraşır bir yapıdır. Anıtın yetenekli ve başarılı bir heykeltıraş olan Pietro Canonica tarafından yapıldığı bilinir. Diğer yandan iki genç, Türk heykeltıraş da kendisine bu süreçte destek verir. Yapılan ekip çalışması neticesinde Cumhuriyet Anıtı 1928 senesinde tamamlanır ve aynı sene açılışı gerçekleşir. Tam olarak 8 Ağustos 1928 tarihinde açılan anıtın çevre düzeni ve kaidesi için başka ir mimarla anlaşılır.
Anıtın hikayesine baktığımızda o zamanın bilinen milletvekillerinden Hakkı Şinası Paşa adı ile karşılaşmak olasıdır. Kendisi sadece bu anıtın tamamlanması için bir komisyon kurar. Ismarlama olan anıtın yapımı toplamda iki seneden fazla sürer. Yapım sürecinde taş ya da bronz malzemelerin kullanıldığı Taksim Cumhuriyet Anıtı’nın tamamlanması adına o dönem halk önemli bir bağış katkısı sunar. Roma’dan İstanbul’a özel bir gemiyle getirtilen anıtın toplam ağırlığı 84 kilo olarak ölçülür.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında özenli bir çalışmanın neticesinde ortaya çıkarılan bu anıt ile yeni toplumsal düzen pekiştirilmiş olur. Anıtta bu doğrultuda figüratif bir çalışma vardır. Cumhuriyet sonrasında figüratif anlatım açısından bir ilktir. Anıtın ön kısmında tören yapılması öngörülür ve buna uygun şekilde bir çevre düzenlemesi yapılır.
Tarihi Cumhuriyet Anıtı’nın her iki tarafında da bronz figürler vardır. Bu yüzlerin birinde “Kurtuluş Savaşı”, diğerinde ise “Yeni Türkiye Cumhuriyeti” tasvir edilir. Genel anlamda klasik bir mimari anlayışı vardır. Kaide kısmında farklı renklere sahip özel mermerler tercih edilir. Cumhuriyet Anıtı’nın üst bölümlerindeki madalyonlarda iki ayrı kadın portesi bulunur. İstanbul şehrinde gerçekleştirilen pek çok törende burası kullanılır.
Yorumlar
na6r70eixf9k
21.08.2023 18:24Beyza ve Ömer İstiklal caddesinden taksim meydanına doğru ilerlerken Ömer aniden Taksim heykelini görür. Beyza müthiş bir heyecanla heykelin önünde fotoğraf çekinmek ister çünkü taksimde olduğunu kanıtlamak arzusundadır. Bu arzunun karşısında çaresizce maruz kalan Ömer heykel heykel diye bağırıp sokakta ilerlerken “Hi Kel!” demeye başlar. Ardından bir kahkaha tufanı etrafı sarar. Çevredeki insanlar ise onların şuh kahkahalarıyla keyiften dört köşe olurlar. 😜
ghorbani
26.06.2022 16:38wow