Cezer-i Kasımpaşa Camii
26.01.2024 11:04
İstanbul’un tarihi camileri içinde özel bir yere sahip olan Cezer-i Kasım Paşa Camii, konum olarak Fatih ilçesinde yer alır. Zaten şehirdeki pek çok tarihi caminin de bu bölgeye yapıldığı görülür. Fatih’te tam olarak Zal Paşa Caddesi üzerinde konumlanan ibadet mekanı, aynı adı taşıyan çeşmeye de oldukça yakındır. Caminin banisi olan Cezer-i Kasım Paşa, burayı 1515’te yaptırır. Kendisi Sofi lakabı ile tanınır ve aynı zamanda da Nişancı Mehmed Çelebi’nin oğludur. 1543 senesinde vefat eden bu önemli zatın mezarı, Bursa’da Emir Sultan Türbesi’ndedir.
Kasım Paşa, İstanbul’daki bu tarihi cami dışında Bursa ve Selanik’te de bazı yapıların inşa edilmesini sağlar. Özellikle Bursa şehrindeki hamam ve medresesi ilgi çekicidir. Cezer-i Kasım Paşa Camii, kesme taşlardan yapılmıştır. Tek kubbeli olan caminin önünde üç kubbeli bir revak yer alır. Minaresi hemen sağ tarafta yer alır. Şadırvan bölümünün çevresi ahşap sütunlu saçaklarla çevrili durumdadır. Bu alanın hemen üstü kiremitle kaplıdır. Şadırvanın toplamda on iki yüzü vardır. Hatta bir yüzünde yapım tarihi ile alakalı bilgilere yer verilir. Caminin kitabesi ise kemeleri kapın üstüne yazılmıştır. Kitabenin dört dizeden oluştuğu görülür. Tarihi caminin ilk zamanlarında avlu bölümünde yer alan fevkani mektep ve ahşap medrese bugüne ulaşamaz.
Cezer-i Kasım Paşa Camii’nin en ilgi çeken kısımlarından biri olan minber, ahşaptan oluşturulur. Mihraptaki panoya Kabe figürü resmedilir. Mihrabın ve minberin belli bölümlerinde çini süslemelere rastlamak mümkündür. Camideki çinilerin özel olarak İznik’te hazırlatıldığı aktarılır. Çinilerde tarih ve imzanın da yer alması ona ayrı bir değer katar. Cezer-i Kasım Paşa Camii’nin haziresinde; İsameddin Ahmed Efendi ve Muslihüddin Efendi gibi önemli isimler yer alır.
Yorumlar