Cedid Mehmet Efendi Medresesi
05.04.2024 05:40
Her ne kadar günümüzde “İstanbul El Sanatları Çarşısı” adı altında hizmet verse de yüzyıllarca Cedid Mehmet Efendi Medresesi olarak bilinen bu tarihi yapının inşa tarihi 18'inci yüzyıla kadar uzanıyor. Aynı zamanda Cedit Mehmet Ağa Medresesi olarak da bilinen bu yapı, İstanbul – Suriçi Fatih Mimar Mehmet Ağa Caddesi ile Sultanahmet Kabasakal Caddesi’nin kesişiminde konumlanıyor.
Kitabesi bulunmayan Cedid Mehmet Efendi Medresesi’nin maalesef ki tarihi geçmişi hakkında pek fazla kaynak bulunmamaktadır. Banisinin Cedit Mehmet Efendi olduğu düşünülen medreseyi yine bu kişi yaptırdığı tahmin edilmektedir. İnşa tamamlanmadan öğrenime başlanan Cedid Mehmet Efendi Medresesi o dönemlerde üç sınıftan oluşmakla birlikte toplamda 30 öğrencisi vardı. Totalde hücre sayısının 12 olduğu yapının içerisinde gusülhane, abdesthane, çamaşırhane, şadırvan, dershane, muhtaç-ı tathir, kufi vüsatde yer almaktadır. Günümüzde 12 civarında talebeye aynı anda hizmet verebilen Cedid Mehmet Efendi Medresesi, İstanbul Vakıflar Baş Müdürlüğü’nün mülkiyetindedir.
4 Nisan 1984 tarihinde Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu ile yapılan anlaşmaya göre on yıllığına bu kuruma tahsis edilen Cedid Mehmet Efendi Medresesi 1987 senesinde kapsamlı bir restorasyondan geçti. Günümüzde Kabasakal Caddesi üzerindeki yan yana sıralı dükkanlardan giriş yapılabilen Cedid Mehmet Efendi Medresesi’nin sivri kemerli bir revak ile çevrili avluda dokuz sütun bulunmaktadır. Kuyu ve su haznesinin yanı sıra bir de kime ait olduğu bilinmeyen mezarın olduğu Cedid Mehmet Efendi Medresesi’nin 12’nin üzerinde kubbeli medrese hücresi mevcuttur. Odalarının kare planlı olduğu medrese, günümüz itibariyle Osmanlı kültürünü en ince ayrıntılarına kadar yansıtan İstanbul El Sanatları Çarşısı olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Yorumlar
omrkazncc
11.01.2023 13:15buraya bayılıyorum! Neyseki biraz sotede kalıyor da her daim dingin..
beraattglr
13.01.2023 14:10Damla sakızlı kahvesini tavsiye ederim. Hem çok sessiz hem de tarihi bir mekan. Kahvenizi yudumlarken hat, çini v.s. ile uğraşanları izleyebilirsiniz