Bulgurlu Hamamı
16.07.2024 12:10
İstanbul’un Üsküdar ilçesi sınırları içerisinde bulunan Bulgurlu Caddesi üzerindeki tarihi Bulgurlu Hamamı, Kısıklı mevkiinde oldukça merkezi bir konuma sahiptir. Celveti Tekkesi muatasavvıf Şeyh Aziz Mahmud Hüdayi Efendi’nin 1618 senesinde yaptırdığı hamamın dört dizeli 1618 yılına tarihlenen kitabesi ise şu şekildedir:
Pâk olur ecsâm aruk olur kulûb
Görse bu üslûbu bir ehl-i nazar
Didi tarihin kişi hammam-ı hûb
Sokaktan bir koridor ile girilen ve mimari yönü ile tipik Osmanlı hamamlarından ayrılan Bulgurlu Hamamı’nın giriş kağısının her iki tarafında da birer oda bulunmaktadır. Merdiven ile inilebilen camekan kısmının yanı sıra sol dip köşedeki kafes de kesinlikle görülmeye değerdir. Soyunma odalarının da olduğu Bulgurlu Hamamı’nın en dikkat çeken kısımları ise ahşaptan inşa edilmiş geniş tavanı ve onu destekleyen ahşap direk ve yekpare mermerden imal edilmiş şadırvandır.
Yıkanma mahallinin sadece dört köşeli iki halvetten meydana geldiği Bulgurlu Hamamı’ndeki bu halvetlerin üzerinde küçük birer kubbe de bulunur. Hepsinin de sekiz kurnalı olduğu hamamda en çok ilgi gören kısım ise Aziz Mahmud Efendi’nin yıkandığı kurnadır. İnşa tarihi 1618 yılına kadar uzanan Bulgurlu Hamamı’nın camekanın iç kısmındaki kitabe de kesinlikle görülmeye değer. Tek hamam tipinde olan Bulgurlu Hamamı günümüzde haftanın altı günü erkeklere, kalan bir günde de kadınlara hizmet verir. Bulgurlu Hamamı’nı ziyarete gelenler yakın çevresindeki Bulgurlu Mescidi, Bulgurlu Çeşmesi, Bulgurlu Köyü Çeşmesi, Meleksima Çeşmesi, Çilehane Mescidi, Kısıklı Çeşmesi, Fatma Nezire Hanım Çeşmesi ve Libadiye Çeşmesi’ni de görmeye gidebilir.
Yorumlar