Bulgurlu Bayrampaşa Camii
10.01.2024 09:07
Bulgurlu Camii olarak da adlandırılan Bulgurlu Bayrampaşa Camii, İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakasında oldukça merkezi bir konuma sahiptir. Üsküdar ilçesi sınırları içerisinde yer alan Bulgurlu Mahallesi’ne bağlı Bulgurlu Caddesi üzerindeki caminin inşa tarihi net olarak bilinmese de 1630’lu yıllara dayandığı tahmin edilmektedir.
Cami minberinin sonradan Sadrazam Bayram Paşa tarafından yaptırıldığı Bulgurlu Bayrampaşa Camii, tek şerefeli ve tek minareli olmakla birlikte zamanında camiye imamlık yapmış kişilerine mezarlarını da bünyesinde barındırır. İstanbul’un en güzel camilerinden biri olan Bulgurlu Bayrampaşa Camii ilk görüşte görkemli minaresi ile dikkat çekiyor. Bugünkü caminin yerinde Bizans mabedi ve mezarlığının olması halen daha görülebilen antik musalla taşından belli olmaktadır.
Bulgurlu Bayrampaşa Camii’nin minaresinin kaidesi tamamen kesme taştan inşa edilmekle birlikte üst bölümleri de çimento ile sıvanmış durumdadır. Dikdörtgen planlı büyük bir top kandilliğin sarktığı tavanını adeta göz kamaştırdığı Bulgurlu Bayrampaşa Camii genel hatları itibariyle kare plana sahiptir. Çatısı ahşap olan caminin minber ve kürsüsü de ahşap olma özelliğini taşır.
1636 yılının şubat ayında sadrazam olan Bayram Paşa’nın 1636 tarihinde sonradan eklediği cami minberi tüm detayları ile herkesin beğenisini toplamaktadır. Banisi, zümre-i Teberderan’dan Mehmet Ağa nam sahibu’l – hayrı olduğu bilgisine ulaşılan Bulgurlu Bayrampaşa Camii, 1630’lu yıllara uzanan tarihi ile şehrin en eski camilerinden biri olma unvanına sahiptir. Camiye yakın bir konumda bulunan sıbyan mektebi ise Sultan I. Mahmut’un silahtarlarından biri olan Süleyman Ağa’nın isteği ile yaptırılmıştır.
Yorumlar