Beşiktaş İskelesi
Beşiktaş İskelesi
İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında eşsiz bir konuma sahip olan Beşiktaş İskelesi’nin inşa ediliş tarihi 1913 senesine kadar uzanmaktadır. Genel hatları itibariyle neoklasik mimarinin izlerini taşıyan iskele Mimar Ali Talat Bey’e Şirket-i Hayriye tarafından yaptırılmıştır.
Birinci Ulusal Mimarlık üslubunda inşa edilen Beşiktaş İskelesi, 1941, 1948 ve 1970 yıllarında ise kapsamlı bir onarımdan geçmiştir. İki katlı bir yapıda olan iskele binasının denize bakan cephesi ise her şey ince ayrıntısına kadar düşünülerek yapılmıştır.
Giriş cephesinde karşılayan çini panosunda kufi hat sanatı ile yazılmış “Beşiktaş İskelesi” yazısı bulunmaktadır. Ayrıca her iki yanda da binanın yapım tarihinin yazılı olduğu çini panolar vardır. 1970’ten sonra yıkılan kubbeler sonrasında gerçekleşen restorasyonda kırma çatı inşa edilmiştir. 1979 yılında gerçekleşen onarımda ise geniş bir terası olan üst katın bir kısmı camlı bölmeler ile kapatıldı.
İskelenin dış cephelerinde hemen göze ilişen taş kabaralar ve pencere kemerlerinin iç kısmına da çini panolar yerleştirilmiştir. Beşiktaş İskelesi’nin iç tasarımına bakıldığında ise alçı mukarnas sıraların olduğu geniş tavanı ve kalem işi bezemelere yer verildiği duvarları büyük beğeni toplamaktadır.
Estetik görünümü ile diğer tipik iskelelerden hemen ayırt edilebilen Beşiktaş İskelesi’nde günümüzde personel odaları ve büroları ile jeton satış gişeleri bulunmaktadır. 1950’lere kadar denize nazır olması nedeniyle düğün salonu olarak kullanılan üst kat 1979’da tamamen kapatılmış ve bugünkü halini almıştır.
Yorumlar
gunmemoli
26.09.2022 14:44Simit ayran alıp vapura binmek geldi bi an aklıma 😂