Barok Çeşmesi
12.03.2024 18:06
İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Murat Reis Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Barok Çeşmesi, Surp Garabet Ermeni Kilisesi’nin dış duvarında yer almaktadır. İstanbul’un en eski Ermeni kiliselerinden biri olma özelliğini taşıyan bir yapıya bağlı olduğu için Surp Garabet Ermeni Kilisesi Çeşmesi olarak da adlandırılır. 1617 ve 1727 yıllarında yenilenen, 1844 senesinde de tekrardan onarılan Surp Garabet Ermeni Kilisesi’nin barok mimarisinden izler taşıyan tarihi çeşmesi, üç oval yüzlü bir yapıya sahiptir.
Yenimahalle’deki Muradiye Mektebi Sokağı ile Vasiyet Sokağı üzerinde merkezi bir konuma sahip olan Barok Çeşmesi, kilisenin ikinci sokağa açılan kapısının yanında yer alır. Kitabesi olmadığı için ne zaman inşa edildiği ile ilgili kesin bir bilgi olmayan çeşme, Vardapet Vanlı Kişoğlu Zakarya tarafından yaptırılmıştır.
4 Ağustos 1983 tarihinde birinci derece kentsel sit alanı olarak tescil edilen ve 1555 tarihlerinde dahi var olduğu düşünülen kilise kompleksindeki Barok Çeşmesi, sütunlar ve payeler ile hareketlendirilen pencereler ile birlikte yapıya apayrı bir hava katmıştır. Dikdörtgen yapıda bir narteksin karşıladığı Surp Garabet Ermeni Kilisesi’nin kuzey bölümündeki şapel ve vaftizhane de kesinlikle görülmeye değer.
Tek mekanlı bu tarihi yapının zarif demir işçilikleri ve üç kademeli şekilde tasarlanmış olması da diğer Ermeni kiliseleri arasından kolayca fark edilmesini sağlar. Vanlı ve Muşlu ustaların inşasında görev aldığı Surp Garabet Ermeni Kilisesi’nin Barok Çeşmesi’ni dilediğiniz günde ve saatte görmeniz mümkün.
Yorumlar
ftherdincc
13.01.2023 08:38İstanbul Tarihi Çeşmeler Külliyatı, 3. Cilt’te bu çeşme Selamsız Çeşmesi olarak geçiyor
cannalii
08.02.2023 13:03Murat Reis Mahallesindeki Surp Karabet Ermeni Kilisesi'nin dış duvarında bulunmaktadır.
kargidanecee
29.09.2022 11:08Eski bir kilisenin arkasında oldukça atıl vaziyette bulunan bir cesmedir üzerindeki işlemeler oldukça güzel. Restore edilmesi gereken çeşmelerden birisidir.