Barbaros Hayreddin Paşa Anıtı
01.09.2024 00:18
Osmanlı döneminin en önemli isimlerinden biri olan Amiral Barbaros Hayreddin Paşa’nın anısına 1944 senesinde yaptırılan Barbaros Anıtı veya Barbaros Hayreddin Paşa Anıtı, İstanbul Beşiktaş ilçesine merkezi bir konuma sahiptir. Bronz dökümden yapılmış bir anıt olan Barbaros Hayreddin Paşa Anıtı, aynı zamanda Cumhuriyet dönemi anıtlarından en büyükler arasında bulunur.
Her sene önünde Denizcilik Bayramı ve Deniz Kuvvetleri Günü’nün törenle gerçekleştiği Barbaros Hayreddin Paşa Anıtı, adeta Beşiktaş’ın sembolü haline gelmiş durumdadır. Cezayir Caddesi üzerinde yer alan Barbaros Türbesi’nin arka kısmında bulunan Barbaros Hayreddin Paşa Anıtı, denizcilik tarihi boyunca ünü tüm dünyaya yayılan Barbaros Paşa adına yaptırılmıştır.
Meydanın düzenlenme planı şehircilik uzmanı Henri Prost tarafından yapılmakla birlikte anıtın tasarımı 1941 ile 1943 seneleri arasında gerçekleşmiş ve 1944’te de anıt bugünkü yerine dikilmiştir. Ali Hadi Bara ve Zühtü Müridoğlu’nun yaptığı heykelin bronz işlemeleri ise Ali Haydar Seymen ve Yusuf Akpınar tarafından gerçekleşmiştir. Tamamının 11,50 metre uzunluğunda olduğu anıt toplamda 6 ton 900 kilo ağırlığa sahiptir.
Sütun, heykel ve kaide olmak üzere üç bölümden oluşan ve 10 metre yüksekliğindeki kaidesi ile adeta göz dolduran Barbaros Hayreddin Paşa Anıtı’nın her iki yanında da kabartma işlemeler bulunur. Bu kabartmaların birinde Preveze Deniz Zaferi, diğerinde de Barbaros’un I. Süleyman’a takdimi konu alınmıştır. Kaidenin ön kısmındaki güverte ve gemi pruvasını simgeleyen iki buçuk metrelik bir de platform mevcuttur. Ayrıca üç bronz figürün de bulunduğu kaideye ek olarak, Yahya Kemal Beyatlı’nın “Süleymaniye’de Bir Bayram Sabahı” şiirinden alınmış dizeler de vardır.
Yorumlar