Aşiyan Müzesi
23.01.2024 20:18
Daha çok ‘Tevfik Fikret Müzesi’ olarak bilinen Aşiyan Müzesi, İstanbul Beşiktaş ilçesi sınırları içerisinde bulunan Aşiyan Yokuşu’nda yer almakla birlikte kentin pek çok merkezi ilinden tek vesaitle bile ulaşılabilir bir konumdadır. Ünlü Türk Şairi Tevfik Fikret’in 1906 ile 1915 yılları arasında yaşadığı ‘Aşiyan’ adlı ev günümüzde müze ev konseptinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Göz kamaştıran İstanbul manzarası ve tarihi önemi ile günden güne daha çok edebiyat severin ilgisini çeken Aşiyan Müzesi’nde; Edebiyat-ı Cedide ve Tanzimat Edebiyat dönemleri sanatçılarının eşyaları sergilenmektedir. Beşiktaş’ta gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında gelen Aşiyan Müzesi’nin yapımı Tevfik Fikret’in evi olmak üzere 1906 senesinde tamamlanmıştır. Ünlü şair vefat ettikten sonra da İstanbul Belediyesi’nin satın aldığı Aşiyan Müzesi, 19 Ağustos 1945 tarihinde ‘Edebiyat-ı Cedide’ olarak ilk ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.
Tevfik Fikret’in mezarının Eyüp’ten alınıp bu müze evin bahçesine defnedilmesi üzerine ‘Aşiyan Müzesi’ olarak anılmaya başlanan ev, günümüzde bahçesi de dahil olmak üzere dokuz bölümden meydana gelir: Bahçe, Edebiyat-ı Cedide bölümü, salon bölümü, Abdülhak Tarhan bölümü, yatak odası bölümü, çalışma odası bölümü, şair Nigar bölümü, yemek odası bölümü, mutfak ve çamaşırhane bölümü. Rumeli Hisarı’nın sırtında muazzam bir Boğaz manzarası sunan Aşiyan Müzesi’nin adı ise kelime olarak Farsçada ‘Yuva’ anlamına gelen ‘Aşiyan’ kelimesinden gelir.
1905 senesinde yapımına başlanan ve 1906’da da oturulmaya hazır hale gelen Aşiyan Evi, Tevfik Fikret öldükten bir süre sonra eşi tarafından öğrencilere pansiyon olarak kiralandı. Ardından İstanbul Belediye Başkanı Lütfi Kırdar ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in önerileri üzerine müzeye dönüştürülen Aşiyan Evi, 2000 senesinde de büyük bir restorasyon geçirmiştir.
Yorumlar
cemmelih
28.09.2022 07:47Tevfik Fikret'in evi ama edebiyat müzesi olduğu için çağının diğer yazar ve şairleri ile ilgili bölümler de var. Ayrıca Tevfik Fikret tarafından yapılmış yağlıboya resimler de bulunmakta. Eşyaların çoğu orijinal.