00:00
00:00
İssos Harabeleri
01.02.2023 13:15
Tarihi binlerce yıl öncesine uzanan Hatay’ın simge lokasyonlarından biri olan İssos Harabeleri, şehrin kuzeyinde yer alıyor.
Kalıntılarına Erzin ilçesine 15 dakika mesafede rastlanan antik şehir İssos’un kökenleri çok derinlerde. Güneyindeki Mezopotamya ile kuzeybatısındaki Yunan kültürü arasında kalan önemli konumdaki yerleşim yeri, aralıksız bir ticari ve sosyo-kültürel gelişime sahne oldu asırlar boyu.
Cenevizliler tarafından yaptırılan ve günümüze gayet iyi durumda ulaşan 8 metreye varan yüksekliğe sahip su kemerleri ile çevrili İssos’ta gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda hamam, tiyatro, sarnıçlar, mezarlıklar, iskele, çeşitli yollar ve evlere dair kalıntılar bulundu.
Önemli bir yerleşim yeri olduğuna işaret eden birçok detaya sahip olmakla birlikte antik şehrin günümüzdeki görünümü harabe şeklinde… Harabe olmasının altındaki temel nedenler ise arazinin yapısı, doğa koşulları ve savaş odaklı yıkımlar.
İssos, doğu ve batı medeniyetlerini bir araya getirerek büyük bir imparatorluk kuran Büyük İskender’in Persler’i mağlup ettiği milattan önce 333 tarihli savaşın da aralarında bulunduğu tarihteki bazı önemli savaşlara da sahne olmuş. 114 ve 622 tarihli başka ‘İssos Savaşları’ da yaşanmış bu tarihi alanda. Altın çağını ise Roma İmparatorluğu döneminde yaşamış.
Her yıl hatırı sayılır miktarda ziyaretçiyi ağırlıyor. Her ne kadar kalıntılar halinde de olsa özellikle su kemerleri ile tarihi film setlerini hatırlatan çarpıcı bir görsellik sunuyor ve kültür turizmi meraklılarını kendine çekiyor bu harabeler.
Yorumlar
pelinakgl
29.08.2022 07:53Su kemeri dışında pek bir kalıntı görmek mümkün değil ama tarih sahbesindeki yeri düşünüldüğünde burada bulunmak farklı duygulara girmenizi sağlar.
buseats2
22.09.2022 06:23İssos toprak altında kalmış bir şehir.kazı çalışmaları çok yavaş ilerliyor.hatay Erzin istasyonunun yaklaşık bir km batısında bulunuyor.orada yörükler yaşıyor.yörükler,issos un doğal bekçileri.