00:00
00:00
Şirvan Camii
07.07.2024 18:40
Türkiye’nin güneydoğu kesimindeki binlerce yıllık geçmişin tanığı Gaziantep’teki meşhur Osmanlı eserlerinden biri de Şirvan Camii’dir. Şehrin merkezine yakın konumdaki tarihi cami, adeta Gaziantep’in siluetine asırlardır katkı sağlayan bir değerdir.
Bölge sakinleri tarafından İki Şerefeli Cami olarak da anılan Şirvan Camii, Şirvani Mehmet Efendi tarafından 17’nci yüzyılda yaptırılır. Yapım yılı tam olarak bilinmeyen ibadethanenin yine de tarih kaynakları araştırıldığında 1677’den öncesine ait olduğu saptanmıştır.
Asırlar sonra bile ayakta duran yapı, ilk halinden bir nebze de olsa farklılıklar gösterir. Örneğin mimari açıdan müezzin mahfili olarak tanımlanan ahşap kısmı ve bir odası günümüze ulaşamamıştır. Buna karşın minberinin alttan kızaklı oluşu ve bu sayede girilip çıkılabilir bir kısım meydana getirmesi önemli değerlerinden biridir. Minber kısmı göz önünde bulundurulduğunda da caminin ender örneklerden biri olduğu görülür.
Kiremitle örtülü çatısı da dikkat çekici olan Şirvan Camii kısa olduğundan kiremit çatısı detaylı şekilde görülebilir. Zira bu özellik yapının karakteristik özelliklerinden biridir. Tek minareli ve küçük bir avluya sahip olan ibadethane, tarihi şadırvanıyla da oldukça sade ve bir o kadar da şıktır.
Günümüzde ibadete açık durumdaki Şirvan Camii, kadim şehir Gaziantep’te ziyaretinizi bekler.
Yorumlar
gunessygz
04.11.2022 09:01Gaziantep ‘in tarihi camilerinden Şirvani Camii. Etkileyici bir mimariye sahip, özellikle de minaresi.
emiresltn
02.06.2024 14:53Şuan yıkık ama düzelecek inşallah