00:00
00:00
Elif Anıt Mezarı
25.06.2024 03:07
Gaziantep’te turizme önemli bir değer katan Elif Anıt Mezarı, milattan sonra 2’nci yüzyıldan günümüze ulaşır. Kesme taşların kullanıldığı bu anıt mezarlar kare bir plana sahiptir. Podyumun üzerinde yükselmeye başlayan yapıda çapraz tonozlu çatı dikkat çeker. Gövde bölümünün her iki tarafı da kemerlidir. Podyum ve gövde kısmı arasındaki bölüm klasik döneme ait mezarları çağrıştırır. Bölgenin Medusa’nın başları ile çevrili olması, alanın daha değerli olmasını sağlar. Medusa, gördüğünü taşa çeviren efsane bir mitolojik yaratık olarak tanınır.
Araban ilçesine dahil olan Elif Anıt Mezarları, toplamda üç adettir. Bunlar Hasanoğlu, Elif ve Hisar isimli köylerde yer alır. Bu Roma mezar anıtları, Fırat’a oldukça yakındır ve ticari açıdan önemli bir kavşakta bulunur. O dönem anıt mezarlar yüksek rütbeli askerler için yapılırdı. Üç anıt mezar da birbirine son derece yakındır. Anıt mezarlar kaide odası, kemerli üst bölüm ve çatı örtüsü gibi bölümlerden meydana gelir.
Hisar Anıt Mezarı, yaklaşık olarak 10 metrelik bir yüksekliğe sahiptir. Yüksek bir kaide üzerine oturtulan mezar piramidal bir çatıya sahiptir. Bu bölümün hemen üzerinde ise bir sütun başlığı dikkat çeker. Süsleme bakımından ise diğer mezarlara kıyasla daha sade bir yapıya sahiptir. Kim tarafından inşa edildiğine dair kesin bir bilgi yoktur.
Elif Antik Mezarı ise Elif Köyü içindedir. Bu köy aynı zamanda Antik Sugga Kenti’ni de içinde barındırır. Samsat ve Zeugma yolları için de bir kesişim noktasıdır. Burası da diğer anıt mezarlar gibi kesme taşlardan yapılır ve tonozlu örtü sistemine sahiptir. Hasanoğlu Anıt Mezarı, aynı adı taşıyan köyde yer alır. Kaide bölümü kare planlıdır. Buranın diğer iki mezara kıyasla estetik açıdan biraz daha ön planda olduğu söylenebilir. Kaidenin belli bölümleri ne yazık ki yıkık durumdadır.
Yorumlar