Boyacı Camii - GeziBilen Dijital Rehber
Boyacı Camii
00:00
00:00

Boyacı Camii

04.03.2024 03:10


Gaziantep şehrinin hem tarihsel hem de mimari anlamda en kıymetli camileri arasında gösterilen Boyacı Camii, Hamdi Kutlar Caddesi üzerinde yer alıyor. Aktarılanlara göre cami, Boyacı Yusuf tarafından yaptırılmış ancak mekanın yapımında Kadı Kemaleddin’in de önemli bir payı olduğu söyleniyor. Cami mihrabının belli bölümleri tonozlarla örtülü durumdadır. Boyacı Camii yöre halkı ‘Boyacıoğlu Camii’ olarak anılır. Hatta arşivler incelendiğinde Kadı Kemalettin Camii ifadesine de denk gelinir. Kadı Kemalettin, o yıllarda alim biri olarak tanınır. Şahinbey ilçesinin sınırları içinde yer alan tarihi camiye adını veren kişi ise Boyacı Yusuf şeklinde bilinir. Gaziantep’in en çok ziyaret edilen camilerinden biri olan Boyacı Camii, 2007 senesinde restore edilir. Bu restorasyon süreci Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Camide yer alan kitabeye göre cami Memlükler döneminde (1357) tamamlanır. Diğer bir kitabede caminin 1575 senesinde onarıldığı yazar. Bu onarım o dönem Halep Valisi Mehmet Paşa tarafından gerçekleştirilir. Oldukça özgün bir minbere sahip olması, Boyacı Camii’yi ayrıcalıklı ve özgün kılar. Sadece bu minber kısmı için dahi ziyaret edilir. Minber yapı olarak bir ray sayesinde duvara gömülüdür. Özellikle Cuma günleri raylar üstünden çekilir ve minberin açılması sağlanır. Hutbenin okunmasından sonra yeniden itilir ve eski yerine yerleştirilir. Bu durum, hacim açısından önemli bir tasarruf yaratır. Minber bölümü ceviz ağacından yapılmıştır. Aynı zamanda bu alanda yer alan çeşitli süslemeler de hemen göze çarpar. Tekerlek üstünde hareket etmesi bakımından Türkiye’de tektir. Caminin minare bölümü 1800’lü yılların sonuna doğru yenilenir. Aynı zamanda benzer yıllarda medresesi yıkılır. Boyacı Camii dikdörtgen şeklinde bir plana sahiptir.

Galeri


Boyacı CamiiBoyacı CamiiBoyacı CamiiBoyacı Camii

Konum


Yorumlar

  • gunessygz
    04.11.2022 08:54

    Şehrin ilk şekillenişinde en büyük etki yaratan Beylikler dönemi yapılarındandır. 1300’lerde ilk inşa edilmeye başlanmıştır ve çeşitli dönemlerde restorasyonlar geçirmiştir ve etkileri de görünmektedir.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler