00:00
00:00
Sokullu Mehmet Paşa Hamamı
06.08.2024 13:43
Edirne’nin önemli yapılarından biri olan Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Osmanlı döneminin hamam kültüründen izler sunar. Hamam adından da anlaşılacağı üzere Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılır. Aynı zamanda inşa süreci büyük bir külliyeyle eş zamanlı olarak tamamlanır. İnşası 1570 yılında biten Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, çok uzun bir dönem amacından saptırılarak kullanılır. Lüleburgaz Belediyesi yakın zaman önce bu tarihi hamamı yeniden turizme kazandırmak için özel bir çalışma gerçekleştirir ve mekanı yeniden halka kazandırır ve Edirne içinde bir kent müzesi mantığı ile restore edilir.
Sokullu Mehmet Paşa gençlik dönemlerinden beri Edirne’de uzunca süre bir vakit geçirir. Özellikle ‘Acemi Oğlanlar Kışlası’ nedeniyle bu şehirde arasında özel bir bağ gelişir. Klasik Türk hamamlarında olduğu gibi bu hamamda da kadın ve erkek bölümleri keskin hatlarla birbirinden ayrılır. Bu nedenle çifte hamam olarak değerlendirilebilir. Üst bölümü kubbeli olan mekanın yapımı toplamda bir sene kadar sürer.
Hamam Edirne şehir merkezinin içinde yer aldığı için ulaşım açısından bir sorun teşkil etmez. Üç Şerefeli Camii ile karşılıklı olması, gezi planlamaları açısından da avantaj sağlar. Bu cami ile karşılıklı olmasından dolayı zaman zaman “Üç Şerefeli Hamam” şeklinde de adlandırılır. Hamamın erkek ve kadın girişleri ayrı ayrı yönlerdedir. Erkeklerin soyundukları bölge sırtı bağlı bulunduğu binaya dayalı, ön cephesi açık, üstü örtülü ve örtüsü sütunlarla taşınan anıtsal bir revak şeklindedir. Bu hali ile Haseki Hürrem Sultan Hamamı’na da benzetilir.
Hamamın orijinal hali, etrafında yer alan oda ve dükkanlarla çevrilidir. Yol çalışmalarından dolayı bu dükkanların ve odaların belli bölümleri ne yazık ki zaman içerisinde yıkılmıştır. Son ciddi onarımı 1970 senesinde gerçekleşen hamam bugün itibariyle ziyarete açık ve sağlam durumdadır. Hatta şehirde kullanılabilir durumda olan üç hamamdan biri olarak kabul görür.
Yorumlar