00:00
00:00
Sinan Ağa Çeşmesi
19.07.2024 20:14
Sinan Ağa Çeşmesi dörtgen plana sahiptir. Üç yüzü olan tarihi çeşmenin camiye bakan kısmı sağırdır. Çeşme tümüyle kesme taş malzemeden inşa edilir. Piramidal özelliğe sahip olan bir taş çatısı bulunur. Dr. Rıfat Osman şehirdeki diğer pek çok yapıda olduğu gibi Sinan Ağa Çeşmesi’ne dair de pek çok bilgiyi aktarır. Kendisinin verdiği bilgilere göre çeşme, Aynalı Tabya tarafında yer alan bağlardaki kaynaklardan beslenir. Bu kaynak, aynı zamanda şehirde yer alan çok sayıda çeşmeye su verir.
Dr. Rıfat Osman dışında Edirneli tarihçi Badi Efendi de buraya dair pek çok bilgi veren isimlerden biridir. Buna göre çeşmenin 19 Ağustos 1310 senesinde inşa edildiği söylenir. Sinan Ağa denilen isim şehre suyu getiren ilk kişi değildir, kendisi bu çeşmeyi tamir ettiği için özel kayıtlara geçmiştir. Çeşmenin cadde tarafına bakan köşe kısımlarında kum saati formunda kaideleri olan birer sütun yer alır. Her üç cephenin üzerinde de sivri kemer bir kilit taşı bulunur.
Sinan Ağa Çeşmesi’nin yerden yüksekliği 5 metre 75 cm şeklindedir. Genişliği dört metre civarında olan tarihi çeşmenin niş kısmına ayna taşı yerleştirilir. Ayna taşının odak noktasında dilimli sağır kemer bulunur. Kemerin hemen alt kısmında ise içinden su akan, ucunda musluk bulunmayan boru olarak bilinen lüle delikleri bulunur. Üst kısmında dikdörtgen biçiminde bir pano olan çeşmenin lüleli kısmı ise boş bırakılmıştır. Batı kısmındaki su yalağı oradan geçen yoldan dolayı görünmez.
Sinan Ağa Çeşmesi’nin sivri kemerinin kilit kısmında orijinal kitabesi vardır. Saçağın altındaki bordürdeki Rumiler yatay biçimde çeşmenin iç cephesini sarar. Her cephede kilit taşların üstünde aynı zamanda rozetler vardır. Çeşmenin doğu kısmı kaş kemerli yapıya sahiptir. Bu bölümdeki üçgenlerde lale motifleri göze çarpar.
Yorumlar