00:00
00:00
Hacılar Ezanı Çeşmesi
01.08.2024 12:03
Hacılar Ezanı Çeşmesi, İstanbul üzerinden Edirne’ye giriş yolunda yer alır. Bir tür namazgah çeşmesi olan Hacılar Ezanı Çeşmesi, uzunca bir süre şehirden hacca gidenlerin uğurlandığı bir merkez olarak biliniyordu. Zaten buranın adı da tam olarak buradan gelir. Çeşmenin 1798 yılında Ahmet Ağa tarafından yaptırıldığı biliniyor. Cezzar Mustafa Efendi, 1903 senesinde kapsamlı bir şekilde onarılır. Çeşmede yer alan kitabede bu onarıma dair detaylı bilgiler yer alır. Buradaki bilgilerde, Cezzar Mustafa Efendi’nin onarım işlemlerini eşinin ruhuna atfettiği yazar.
Hacılar Ezanı Çeşmesi’nde yer alan taşlar düzgün kesme taşlardan oluşur. Üst bölümü konsollar ile dışa doğru çıkıntı yapar. Osmanlı’nın genel mimarisinde bu tür çeşmelere rastlamak zordur. Bu bağlamda bu tarihi çeşme mimari açıdan özel bir örnek olarak değerlendirilir. Tek cepheli ve haznesiz bir yapıya sahip çeşmenin aynı zamanda yatay ve dikdörtgen şeklinde olduğu görülür. Cephenin belli bölümlerinde hem inşa hem de onarıma dair farklı kitabeler yer alır. Bu kitabeler orta ve üst katlarda ayrı ayrı olarak yer alır. Hacılar Ezanı Çeşmesi çok uzun seneler boyunca şehrin sembollerinden biri olarak öne çıkar. Özellikle de arka bölümünde yer alan namazgahı, mekanın ilgi görmesinde etkili olur.
Talatpaşa Asfaltı üzerinde yer alan tarihi çeşme, dört ayak üstüne oturtulur. Üst bölümü düzgün bir kubbeyle örtülüdür. Namazgah alanının dört bölümü de açıktır ve aynı zamanda yuvarlak kemerlere sahiptir. Çeşmenin cephe alanında üç hat dikkat çeker. Kat bölümleri silmeler ile ayrılır. Ayna bölümünde ise bugün ne yazık ki yapının orijinal aynası bulunmaz. Çeşmenin hemen yan tarafında dışarıya doğru taşan payeler bulunur.
Yorumlar