Fatih Köprüsü

Fatih Köprüsü

Fatih Köprüsü

Edirne şehrinin tarihi semtlerinden biri olan Sarayiçi; Kırkpınar Meydanı, Av Köşkü, Adalet Kasrı ve Tarihi Edirne Sarayı gibi çok önemli yapıları içinde barındırır. Bu bölgenin en önemli eserlerinden bir tanesi de Fatih Köprüsü’dür. Fatih Köprüsü tam olarak Demirkapı ve Adalet Kasrı arasında konumlanır. Tunca Nehri’nin üzerinde yer alan köprü, yerli ve yabancı ziyaretçilerin her daim ilgisini çeker. Henüz yapım tarihine ilişkin net bir bilgiye ulaşılamasa da tarihçiler köprünün Fatih döneminde yapıldığını tahmin eder. Pek çok kaynakta Fatih Köprüsü’nün yapım yılı 1452 olarak geçer. Fatih Köprüsü’nde toplamda üç ayrı göz yer alır. Orta kısımda yer alan gözü büyük, yan kısımlarda olan gözler ise görece küçüktür. Bu noktada sel yaranları ve tahliye gözleri dikkat çekicidir. Diğer yandan köprünün toplamda 34 metre yüksekliğinde boşaltma gözleri vardır. Fatih Sultan Mehmet’in emriyle yaptırılan köprünün yapımı bir sene sürer. Fatih’in o dönem köprüyü Saray-ı Cedid için yaptırdığı bilinir. Fatih Köprüsü aynı zamanda Balkan Şehitliği’ne de yakındır. Köprünün yakınlarında yer alan Edirne Sarayı, bir dönem cephanelik olarak kullanıldı. Bu nedenle Fatih Köprüsü o yıllarda Cephanelik Köprüsü olarak da anılmıştır. Sarayın yanmasından sonra süvarilere ait kışlalara yakınlığından dolayı bir dönem buraya Süvari Köprüsü de denildi. Edirne’nin en önemli köprülerinden biri olan Fatih Köprüsü’nün yapımında kesme taş kullanılır. Köprünün kemerleri sivri biçimindedir. Köprünün yapıldığı dönemlerde sarayın önde gelen isimlerinin kullanımına olanak yaratacak düzenlemeler yapılmıştır. Sandalların daha kolay şekilde ulaşabileceği iskeleler ve mermer döşemeler, bu şekilde analiz edilebilir. Fatih Köprüsü, Sarayiçi’ni Balkan Şehitliği ile bağlar. Evliya Çelebi meşhur eseri olan Seyahatname’de köprüyle alakalı övgü dolu sözler kullanmıştır.

Fatih KöprüsüFatih Köprüsü

Yorumlar

  • rumeysacakmakk
    16.09.2022 07:41

    Tarihten esintiler sunan Fatih köprüsü ve civarındaki yerler bizi Osmanlı'ya götürüyor. Edirne'yi gezerken bu alana da mutlaka uğrayın.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler