00:00
00:00
Asker Hastanesi Çeşmesi
24.05.2024 02:21
Edirne’de yer alan meşhur Askeri Hastane Çeşmesi, bugün Kadınlar Parkı şeklinde bilinir. Tarihi çeşme, yatay bir dikdörtgen alana dahildir. Çeşmenin yerden yüksekliği 2 metre 86 cm şeklindedir. Askeri Hastane Çeşmesi’nin resmi anlamda mülki hakları Edirne Belediyesi’nde yer alır. Çeşme bugün hala aktif bir şekilde akmaya devam eder. Askeri Hastane Çeşmesi, ilk önce Eski Askeri Merkez Hastanesi’nin doğrudan bahçe bölümüne inşa edilmişti fakat yıkılma aşamasına geldiği için 1971 senesinde belediye tarafından günümüzdeki yerine taşınmıştır.
Çeşmenin üzerinde yer alan kitabede, bazı genel bilgilere ulaşmak mümkündür. Burada yazılanlara göre hastanenin Başhekimi olan Dr. Rıfat Osman, çeşmenin inşa aşamasında önemli bir rol oynar. Kendisi aynı zamanda Edirne’ye taşındıktan sonra buranın kültürü ve tarihiyle yakından ilgilenir. Çeşmenin yapım yılı 1911 senesine tekabül eder. O dönemde şehirde kolera ile tifo hastalığı bir salgın haline gelir. Bu salgın sonucu hastanede çalışan üç doktor hayatını kaybeder. Askeri Hastane Çeşmesi bu nedenle o dönem ölen insanlara adanır. Çeşme, Edirne tarihinde olumsuz bir dönemin hatıralarını her daim canlı tutar.
Kitabede yer alan bilgilere göre salgının 1914 senesine dek sürdüğü görülür. Askeri hastanede bu hastalıklardan toplamda 72 kişi yaşamını yitirir. Çeşmenin kuzey yönüne bakan kısmı köşe bölümlerden yükseltilir. Cephe bölümünde ise sivri kemerleri olan bir niş söz konusudur. Nişin odak noktasında mermer malzemeden yapılan ayna taşları dikkat çeker. Bu ayna taşının hemen üstünde kitabelik yerleştirilir. Ayna taşın en sonunda ise dilimli bir taç yer alır. Çeşme günümüzdeki yerine taşındıktan sonra tüm eksiklikleri giderilir. Bugün çeşmenin her iki cephesi de kesintisiz bir şekilde akmaya devam ediyor.
Yorumlar
rumeysacakmakk
16.09.2022 07:56Trakya yada Edirneyi Tanıtım Açısından Önemli ve Ziyaret Edilmesi Gereken Mekanlar.. Şehitlerimizin Ruhları Şad Olsun